lágerélet

2018.12.06. 22:21

Opera készült Szolzsenyicin kisregényéből

A mű zenéjét Alekszandr Csajkovkszij kortárs zeneszerző szerezte, a librettót is ő írta az örmény hegedűművésszel, zeneszerzővel, Georgij Iszákjánnal.

Bolshoi choir singers perform during a dressed rehearsal of the opera based on famous Russian writer and dissident Alexander Solzhenitsyn's story "One Day in the Life of Ivan Denisovich" in Moscow on December 5, 2018, two days ahead of its Bolshoi theatre premiere. - The Opera is conducted by Solzhenitsyn's son Russian-American conductor and pianist Ignat Solzhenitsyn. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Alexander Nemenov

Opera készült Alekszandr Szolzsenyicin Iván Gyenyiszovics egy napja című ikonikus kisregényéből az orosz író születésének 100. évfordulója alkalmából, a művet az író fia, Ignat Szolzsenyicin vezényletével pénteken mutatják a moszkvai Nagyszínházban.

Az opera zenéjét Alekszandr Csajkovkszij kortárs zeneszerző szerezte, a librettót is ő írta az örmény hegedűművésszel, zeneszerzővel, Georgij Iszákjánnal. Utóbbi állította színpadra a kétfelvonásos operát, amely egy szibériai fogolytábor egy napjának életéről szól.

Az 1918. december 11-én született Szolzsenyicin regényében a saját túlélési tapasztalatait írta meg, hiszen 1945-ben nyolc év kényszermunkára ítélték. Egy moszkvai zárt intézetben, majd egy kazahsztáni lágerben dolgozott kőművesként és öntőmunkásként.

Az 1959-ben írt kisregénye csak 1962-ben a hruscsovi olvadás idején jelenhetett meg a Szovjetunióban.

Szolzsenyicin 1971-ben elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. 1974-ben hazaárulás vádjával elítélték, majd kiutasították hazájából. A család élt Németországban, Svájcban és végül az Egyesült Államokban telepedett le. Az író csak 1994-ben, a Szovjetunió széthullása után tért vissza hazájába.

Három fia közül a középső, Ignat New Yorkban él, karmester, aki gyakran fellép Oroszországban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!