Ország-világ

2020.09.09. 12:18

2024-től csak olyan film kaphat Oscart, amelyikben „mellőzött” kisebbségek szerepelnek

Az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia kedden nyilvánosságra hozta új szabályait, amelyekkel a legjobb film díjára pályázó filmek „sokszínűségét” akarja elősegíteni.

Fotós: Danny Moloshok

Fotós: Danny Moloshok

Az amerikai filmakadémia sok kritikát kapott, amiért kevés olyan filmet díjaz, amelynek alkotója valamilyen kisebbséghez, színes etnikai csoporthoz tartozik. A most bejelentett új szabályok az akadémia szerint a kamera előtt és mögött dolgozók „sokszínűségének érvényesülését” támogatják.

Az új szabályozás négy körre terjed ki:

 • Arra, hogy a színészek vagy színésznők egy része valamilyen etnikai kisebbséghez tartozzon, például ázsiai vagy spanyol származású legyen.
 • Egy másik kritérium tartalmi vonatkozású: a film foglalkozzon olyan témával, amely a nőkkel, a kisebbségekkel, a fogyatékkal élőkkel vagy az LMBT-közösséggel kapcsolatos.
 • További lehetséges szabványként a filmakadémia sokszínűségi kvótákat fogadott el az egész szereplőgárdára vagy a produkciós csapatra.
 • A szabályok előírják, milyen százalékban kell részt vennie egy film elkészítésében különböző etnikumú, női, valamilyen fogyatékkal élő vagy LMBT-közösséghez tartozó alkotóknak, színészeknek, szakembereknek és közreműködőknek.

  A következő Oscar-gálán még nem érvényesülnek az új szabályok, de azoknak a filmeknek, amelyek részt akarnak venni a 2024-es Oscar-díjakért folyó versengésben, a négy új szabályból legalább kettőt teljesíteni kell.

  Az egyes csoportokat pozitívan diszkrimináló, erőltetett szabályozás mögött a filmakadémiát érintő bírálatok állnak. 2016-ban például egyesek azt kifogásolták, hogy egymást követő két évben csak fehér színészek szerepeltek az Oscar-jelöltek között, az idén nyáron Amerikában fellángolt BLM-mozgalom pedig tovább radikalizálta az etnikai kérdéseket. A korábbi kritikákra reagálva 2015 óta a filmakadémia megduplázta női és nem fehér tagjainak számát a tagság meghívásos bővítésével.

  Jelenleg több mint 9000 főből álló tagság dönt az Oscar-díjakról.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!