Ladik

2011.04.12. 09:43

A Kisfirkászok nyerték a LADIK-ot

A Lapot a Diákoknak médiavetélkedő döntőjébe hat csapat jutott be. A diákok kedden mérkőznek meg egymással az országos fináléba jutásért.

kemma.hu

A döntőbe jutott hat csapat:

Kisfirkászok: Kodály Zoltán Általános Iskola, Tatabánya, Felkészítő:Langner Kornélia

Aidém: Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Dorog, Felkészítő: Nyizsnyánszkiné Tavaszi Margit

MédiaManók: Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Dorog, Felkészítő: Nyizsnyánszkiné Tavaszi Margit

Kodirkászok: Kodály Zoltán Általános Iskola, Tatabánya, Felkészítő: Langner Kornélia

Médiavírus: Bokod-Dad-Kecskéd-Szákszend Kistérségi ÁMK Öveges József Általános Iskolája, Szákszend, Felkészítő: Fehér Gábor

Dózsa hírnökei: Dózsa György Általános Iskola, Tatabánya, Felkészítő: Páli Ferencné

12:39 Komárom-Esztergom megyét a döntőben 39 pontot szerző Kisfirkászok képviselhetik majd Bonyhádon a Lapot a Diákoknak országos fináléjában.

A végeredmények:
1. Kisfirkászok
2. Kodirkászok
3. Dózsa hírnökei
4. Aidém és Médiamanók (holtversenyben)
6. Médiavírus

12:30 Mindjárt jön az eredményhirdetés! A második és a harmadik helyen holtverseny van, méghozzá a Kodirkászok és a Dózsa hírnökei között. A két csapat plusz egy feladatot kap. Egy LADIK-indulót kell írniuk, három perc alatt. A Dózsa hírnökei arról daloltak, hogy miért is fontos nekik a média, s hogy a LADIK diákszívükben él. A Kodirkászok rímbe szedve írtak egy figyelemfelhívó szöveget. A zsűrinek Kodirkászok munkája tetszett jobban, így az övék lett a második hely.

11:58 A Kodirkászoknak távirati stílusban kellett megírnia Baranyai János Pekingben megsérült súlyemelőnk történetét. A Médiamanók szleng stílusban adták elő ugyanezt. "Úgy kapkodja, mint Fekete Laci a súlyokat..."a csávó már otthon lazsál, de még mindig szivatja gyógytornásza, ő pedig kutyáját klafa dolgokra inti" - írták a Médiamanók. A Dózsa hírnökei hiavatalos stílusban, az Aidém pedig óvodásoknak is érthető stílusban mesélte el Baranyai János bácsi történetét, akinek sebes és bibis lett a könyöke Pekingben. A Kisfirkászok tudományos stílusban adhatták elő ugyanezt. A Médiavírus nagy elánnal és bulváros stílusban kezdett bele a sztoriba.

11:30 Kezdődnek az interjúk. A Dózsa hírnökei "Gesztesi a színfalak mögött" címmel készítettek interjút. A csapat még lead-et, vagyis igazi bevezetőt is írt az interjúhoz. Kitértek arra is, hogy volt feleségével, Liptai Claudiával milyen is együtt dolgoznia Gesztesi Károlynak, s hogy mire készül a közeljövőben.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Jöhetünk mi?
[/caption]

A Médiavírus csapata Zimány Lindával a Víz, Zene, Virág fesztiválon futott össze. Persze Dzsudzsák Balázs is szóba került, s egy budapesti bikinis bemutató is. A Kodirkászok Sebestyén Balázzsal készítettek fiktív interjút. A beszélgetésből kiderült, hogy néha nagyon nehéz, ha mindig felismerik az embert. A Médiamanók Liptai Claudiát húzták. Az ő interjújukból kiderült, hogy megviselte őt a válása, de tudja, hogy lányára mindig számíthat. Az Aidém SP-vel, vagyis Éder Krisztiánnal készített interjút. Nem könnyű híresnek lenni, de nem tudná elképzelni magát más szakmában. A dalaimban a szeretetet fejezem ki - árulta el a fiktív-SP a fiktív interjúban.
A Kisfirkászok Rákóczi Ferencet faggatták. Kiderült, a műsorvezető szeretne minél többet dolgozni tévében és rádióban egyaránt.

11:24 Készülnek a fiktív interjúk...Van, aki képzeletben Sebestyén Balázst faggatja és válaszol is a nevében, másnak Gesztesi Károly vagy épp Rákóczi Feri jutott. Szorcsik H. Viktóriát azonban a Kodirkászok nem ismerték, így ők új celebet húzhattak. Második nekifutásra épp ők húzták ki a Való Világ egyik műsorvezetőjét, vagyis Sebestyén Balázst. Amint kiderült, hogy csak egy perc van, felzúdultak a diákok, majd bőszen szervezni kezdték, hogy ki fog kérdezni és ki alakítja majd az adott celebet.

11:16 Visszatértük! A csapatok egy-egy celeb nevét kapják meg, akikkel fiktív interjút kell készíteniük.

10:55 Szünet!

10:50 Egyelőre jól teljesítenek a csapatok, mind az újságíró, mind az apróhirdetés, mind a kézbesítő szavakat sikerült kitalálni, ahogy a fotóriportert is, pedig nem használhattak olyan kifejezéseket, mint az újság, a tudósító (az újságírónál), a fénykép, a fotó (a fotóriporternél például). A rekordot az Aidém állította fel: 14 másodperc alatt kitalálták a nyomda szót.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] És a helyes megfejtés...
[/caption]

10:43 Jön a harmadik feladat. Egy-egy "jó beszélőkéjű" csapattagra van szükség. A játék a tabu lesz, vagyis egy-egy szót úgy kell elmagyarázni a csapatuknak, hogy bizonyos kifejezéseket nem használhatnak.

10:30 A gyerekek megkapják a feladatlapot, s végre kiderül, hogy ma miért volt különösen fontos, hogy belenézzenek a 24 Órába: egy memóriajátékban kell bizonyítaniuk, hogy mennyire emlékeznek a lapban olvasottakra. A gyerekeknek többek között arra kell válaszolniuk, hogy kik írták a keddi lapba a publicisztikákat, hogy az oroszlányi kosárlabda bajnokságot ki nyerte meg, vagy hogy milyen recept jelent meg a keddi 24 Órában. A diákok jól vizsgáztak, sokan örültek, amikor elárultuk nekik a jó megoldásokat.

10:28 Kiderül, hogy az első, bemutatkozó fordulóban a Kisfirkászok akapták a legtöbb pontot a zsűritől.

10:26 Csak úgy sercegnek az újságpapírok a csapattagok kezei között. Elkezdődött a következő feladat, amelyben nagyon alaposan, minél több részletre kiterjedően kell átnézniük a keddi 24 Órát. Az eddigi "csicsergés alább hagyott, a fiúk és a lányok minden figyelmét leköti a lap.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Alaposan megnézték a keddi 24 Órát a LADIK döntősei
[/caption]

10:15  A csapatok bemutatkozásával kezdődött a verseny. A Kisfirkászok egyenként mutatják be csapatukat, vicces, mókás, versbe szedett szöveggel készültek.. A dorogi Aidém azért választotta ezt a nevet, mert fordítva médiát jelent. Ők nem verses, hanem prózai bemutatkozással készültek. Egy rövid zavart követően szépen javítottak.

A Médiamanók szintén Dorogról érkeztek. A nyolcadikosokból álló csapatban sportcsillag, csengő-bongó hangú énekkaros, rajz szakkörös is van, na persze a csapatnak van esze is, mégpedig a többiek szerint Bianka személyében.

A Kodirkászok mindenkit bemutatnak. Katinka nem lopja a napot és szereti a memoritereket, Vivien pedig az apróhirdetésekben van otthon. Flóra versírásban mindenkit lehagy, derült ki, így gyaníthatóan ő is írta a Kodirkászok bemutatkozó versikéjét.

A Médiavírus csapatának bemutatkozójából kiderült, hogy azért választották ezt a nevet, mert a vírusok mindenkit legyőztek. A Dózsa hírnökei is mókás szöveggel készültek, van, amelyikük mezőgazdasági iskolába, más gimnáziumba készül, más a testnevelésért rajong, Cintia, a csapat egyetlen lány tagja pedig régész és regényíró.

Aidém: Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Dorog, Felkészítő: Nyizsnyánszkiné Tavaszi Margit

MédiaManók: Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Dorog, Felkészítő: Nyizsnyánszkiné Tavaszi Margit

Kodirkászok: Kodály Zoltán Általános Iskola, Tatabánya, Felkészítő: Langner Kornélia

Médiavírus: Bokod-Dad-Kecskéd-Szákszend Kistérségi ÁMK Öveges József Általános Iskolája, Szákszend, Felkészítő: Fehér Gábor

Dózsa hírnökei: Dózsa György Általános Iskola, Tatabánya, Felkészítő: Páli Ferencné LADIK-döntő Alaposan megnézték a keddi 24 Órát a LADIK döntősei És a helyes megfejtés... Jöhetünk mi? -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!