kiállítás

2018.11.17. 16:13

Mértan és teológia: megalkuvást nem tűrve keresi Istent a festőművész

Olescher Tamás festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban található Kákonyi Asztrik Galériában, amelyek megtekintése révén bárki rátalálhat a boldogság felé vezető útra.

Walczer Patrik

Fotó: Waltzer Patrik/24 Óra

– Olescher Tamás egy mértani művész, aki a koordinátarendszer irányaiban és arányaiban is keresi a teológiai mélységeket – mutatta be a közönségnek a festmények alkotóját Kercza Asztrik atya, aki jó barátságot ápol a festőművésszel.

Kercza Asztrik arra is rámutatott, hogy az alkotó az Isten mellett megalkuvást nem tűrő módon keresi a színek eredetiségét is: festményein a fehér az fehér, a kék az kék, nincsenek oda nem illő árnyalatok. Megjegyezte, hogy amikor először találkozott barátja műveivel, meglepődött azon, hogy az embert szerényen, kontúrjában ábrázolja a vásznon. Ebben a különös megjelenítési eszközben a szerző szerénységét véli felfedezni, aki a képek szemlélőit „bízza” meg azzal, hogy képzeljék el a festményeken szereplő emberek belső tulajdonságait.

A festőművész betegsége miatt csak telefonon keresztül hallhatta a kedves szavakat, de minden bizonnyal a távolból is érezte azt a szeretet, amellyel fogadták az intézményben az ő alkotásait. Havasi Katalin énekművész két éneke, Pálmai Árpád karnagy és az iskola gregorián kórusa ugyanis különleges hangulatot teremtett a gimnáziumban.

– Azt kívánom, hogy ez a tárlat segítsen önöknek az igazi értékek megtalálásában. A szakrális témájú alkotások révén kerüljenek közelebb ahhoz az isteni titokhoz, amelyet szem nem látott, fül nem hallott, emberi szív pedig fel nem fogott – ezekkel a szavakkal invitálta a közönséget a tárlat megtekintésére Keppel Dániel, a gimnázium tanára.

A diákok is érdeklődve nézték meg a képeket (Fotó: Waltzer Patrik/24 Óra)

A Kákonyi Asztrik galéria huszonkettedik kiállítása is a szív legmélyebb rétegeiből szóló képeket kínál a látogatóknak, amelyek a mennyei atyához fűződő, gyermeki tisztaságú hangvételű vallomásokként is értelmezhetők. A tárlat szakrális témája nem pusztán az istenkereső ember legmélyebb vágyakozásának képi ábrázolása, hanem egyúttal egy tökéletesen tiszta hitvallás. Olescher Tamást ugyanis az emberi élet értelme foglalkoztatja, ezért a festővásznon is szeretné mindazt megtalálni, amelyet a hit nyújthat számára.

A három helyiségből álló galériába belépve a látogatók rögtön azt érezhetik: az alkotó képei színvilágukkal belső nyugalmat sugároznak. A Harmónia című sorozat festményein a nevéhez híven tökéletes összhangban van az egyenlő szárú háromszögben ábrázolt tájak és az azokat körülölelő virágok együttese. A következő helyiségbe lépve pedig egyre inkább úgy érezhetik a kultúrakedvelők, mintha lelki fejlődésen mentünk volna keresztül. Az ismert magyarországi tájak és városok festményei, valamint a Bibliából ismert motívumok és idézetek is rámutatnak arra, hogy a hit és Isten segítségével könnyen megtalálhatjuk a boldogság felé vezető utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában