kiállítás

2018.09.16. 17:14

Mars és Érosz kéz a kézben: ilyenek voltak a tábori bordélyok (képek)

A tatai Kuny Domokos Múzeumban A háború pillangói címen nyílt csütörtökön időszakos kiállítás, amelyet „16-os karika” illet meg.

Petrik J.

A kiállítás fájdalmas témát ragad meg

Fotó: Hagymási Bence/24 Óra

A megnevezésből akár arra is következtethetnénk, hogy ez a tárlat a természettudományos érdeklődést hivatott felkelteni, ellenben a korhatár megjelölése már valami egészen mást sejtet. Egy fájdalmas témát ragad meg, az első világháború alatti prostitúciót.

A kiállítás fájdalmas témát ragad meg
Fotó: Hagymási Bence/24 Óra

A nagy háború centenáriuma hazánkban és a nemzetközi színtéren egyaránt megmozgatta a „közvéleményt” és a kutatók fantáziáját. Így került előtérbe az I. világháborús tábori bordélyok tudományos vizsgálata, a téma feldolgozása, illetve az örömlányok szerepe.

Nagy Tamás történész tárlatvezetése során elhangzott, hogy a fronton szolgálatot teljesítő katonák akkoriban akkora megbecsülésben részesültek az Osztrák-Magyar Monarchiában, hogy az állam kötelességének tartotta a bakák testi, lelki közérzetének karbantartását. A seregnyi összezárt férfi között kialakulható konfliktusok, a csillapíthatatlan vágyak enyhítése érdekében 1915-ben felállították a bordélyházak hálózatát. A cél egyértelmű volt, a bakák és tisztek lelkiállapota ne menjen a hadviselés, a hadműveletek sikerének rovására. Persze a másik féllel, a prostituáltak lelki világával már korántsem foglalkozott a honvédeket harcba küldő uralkodó osztály vagy rezsim.

A kiállításon korabeli orvosi eszközök, egyéb tárgyi és írásos dokumentumok, könyvek és tiszti, valamint legénységi bordély-enteriőrök bizonyítják, hogy Mars és Érosz anno szinte kéz a kézben járt a csataterek környékén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában