Kultúra

2015.05.23. 16:45

A fúvószenekar karnagya, Szabó Ferenc a szövetség elnöke

A tatabányai együttes művészeti vezetőjét, Szabó Ferenc karnagyot a napokban választották meg a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnökévé. Vele beszélgettünk a legutóbbi koncert után.

V.T.

– Milyen szakmai programmal vette át az stafétát?
– A korábbi elnök idős kora miatt vált meg a tisztségétől a budapesti Stefánia Kultúrpalotában tartott küldöttgyűlésen. A  régi elnökségből több elnökségi tag a fúvószenei és nyolc mazsorett szövetségből is kicserélődött.  Amire büszke vagyok, hogy az országos közgyűlés egyhangúlag engem szavazott meg erre a posztra.



– Milyen tervekkel vállalta el az öt évre szóló megbíztatást?
– Sok terv van, az elnökségbe is új tagok kerültek, közülük néhányan már az én javaslatomra. A fúvószenei szövetség az idén lesz 25 éves: az évforduló tiszteletére nagy gálával készülünk. Szeretnénk folytatni és megújítani a továbbképzés rendszerét a karnagyoknak és a mazsorett-oktatóknak, egységesítenénk a követelményeket, és új alapokra helyezzük az iskolai és zeneiskola képzésben résztvevő zenekarok támogatását, segítjük az őket vezető tanárokat szakmai kérdésekben.

– Ez mit jelent?
– Fontos a karmesterek képzése is fontos, ám a helyi zenetanárnak nem kell végzett művész diplomás karmesternek lenni ahhoz, hogy egy zenekart elvezessen. Viszont fontos, hogy a szakmai kérdésekben lépést tartsanak az új irányzatokkal és követelményekkel.

– A mostani koncert egyben a Tatabánya Város Fúvószenekarának minősítő hangversenye is volt. Milyen eredmény született?
– A koncerten jelen volt dr. Csikota József, a Koncert-fúvószenekarok Világszövetsége (WASBE) kelet-európai szekciójának elnöke, Tóth Péter, a szegedi egyetem zeneművészeti intézetének dékánja, valamint Nagy Zsolt, az egyetem tubaművész tanára. A tatabányai fúvósokat már háromszor minősítették a Magyar Fúvószenekari Szövetség szakemberei, és mindig a legmagasabb fokozatot érték el. Most kiemelt arany minősítést kapták meg.

– Tanít, zenekart vezet Győrben, Komáromban és Tatabányán. Hová kötődik leginkább?
– Immár 11 éve Győrben élek, de a Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Intézetének már 1998 óta a tanára vagyok. Vezetem a Győri Symphonic Bandet, a komáromi zeneiskolában is tanítok és vezetem az Egressy Béni fúvószenekart 1992 óta, valamint a Pauer László karnaggyal közösen a Tatabánya Város Fúvószenekarát, amelyben az egyik fiam, Bence dobol, a másik, Bálint pedig szaxofonon játszik.

– A legközelebbi tatabányai fellépések?
– A hazai közönség legközelebb június 19-én láthat-hallhat minket a tatabányai Sörfesztiválon, és utána megkezdjük a felkészülést  a Vértes Agorájával közösen életre hívott programra, a Százan fújják egyszerre című koncertre. A pályázati támogatásból megvalósuló előadáson, július 31-én az Erkel Ferenc Zeneiskola előtti téren a tatabányai és komáromi zeneiskola fúvósai mellett a tatai és oroszlányi fiatal muzsikusok játszanak majd. A száztagú projektzenekar a hazai és külföldi fúvószenei irodalomból mutat be egy igényes válogatást. A téren a fúvósok szerepelnek majd, a színpadon az ütősök mutatkoznak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!