tervezet

2018.12.14. 14:00

Tovább szigorítanának Tatán, ahol betiltották a téli tűzijátékozást

November 1. és február 28. között a város egy részén már most is tilos bizonyos pirotechnikai eszközök használata az itt telelő vándormadarak védelmében.

Sz. A.

Nem sokkal az után, hogy petíció is indult az ügyben, az Öreg-tóra érkező vízimadarak védelmében Tata képviselő-testülete november 1. és február 28. között megtiltotta a 2. és a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékok használatát a város közigazgatási területének egy részén.

Most úgy tűnik, hogy december 19-i ülésén a képviselő-testület szigorítani fogja a rendeletet, mégpedig, ahogy az az előterjesztésben olvasható, például azzal, hogy a 4. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek használatát is megtiltják a vonatkozó időszakban, hogy a jogszabály minél jobban meg tudjon felelni a természet- és környezetvédelmi céloknak.

A korlátozással érintett terület (Forrás: tata.hu)

A Magyar Madártani Egyesület megfigyelései szerint egyébként az Öreg-tavon tartózkodó sokezres vadlúdtömeg mintegy 70 százaléka menekül el a tűzijátékozás miatt, ráadásul a fény- és hanghatások akár hetekre is elüldözik őket a a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyről, amely a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik.

A pirotechnikai termékek besorolása

A vonatkozó törvény szerint a színpadi pirotechnikai termék kivételével a szórakoztató célra szánt azon pirotechnikai terméket (a továbbiakban: tűzijáték termék), amely nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel jár, és amelyet – beleértve az emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejét is – behatárolt területen való használatra szántak, az 1. pirotechnikai osztályba sorolják. A 2. pirotechnikai osztályba tartoznak azok a termékek, amelyek használata amely alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel jár, és a szabadban lévő behatárolt területen való használatra szántak. A 3. pirotechnikai osztályba azok, amelyek használata közepes kockázattal jár, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szántak, és amely zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre. A 4. pirotechnikai osztályba pedig azok, amelyek használata nagy kockázattal jár, kizárólag pirotechnikus által használható és kezelhető, és amely zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában