beszámoló

2019.02.19. 06:57

Mindent megtudtak az M100-as gyorsforgalmi útról az Esztergom környékén élők

Az esztergomi művelődési ház emeleti termében rendezett fórumon a szakemberek előadása mellett az érintett lakosság is észrevételt, javaslatot tehetett.

P. Z.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Az M1 gyorsforgalmi út és Esztergom közötti M100-as tervezett gyorsforgalmi útról tartottak közmeghallgatást február 18-án a tervezésben részvevő mérnökök. A fórum első felében az M100-as autóút 11. számú útig való vezetéséről, majd a nagyobb érdeklődést kiváltó „Esztergom – M1 autópálya közötti közúti kapcsolat fejlesztése” volt a közmeghallgatás témája. Több érintett környékbeli település polgármestere, építésügyi illetve környezetvédelmi referense is jelent volt. Az eseményen két hölgy egy „Mondhatunk nemet” –feliratú molinóval tiltakozott a beruházás ellen, utalva a köztársasági elnök újévi köszöntőjében elhangzottakra.

3 megyében 19 települést érint az új utak megépítése

2018 novemberében érkezett két kérelem a hatósághoz, az építendő gyorsforgalmi úttal kapcsolatos hatástanulmányok elkészítéséről és az eljárás lefolytatásáról. A két külön környezeti hatásvizsgálati eljárásban, a beruházás később, decemberben szerepelt kormányhatározatban, mint kiemelt projekt. Mint kiderült, az eljárásra a kérelem benyújtása másnapjától számított 105 nap áll rendelkezésre. A tervezett nyomvonal Fejér-, Pest- és Komárom-Esztergom megyében 19 települést érint. Az eljárásról többek között a hirdetmeny.magyarorszag.hu tett közzé közleményt a kormányhivatal, de minden érintett település jegyzői is megkaptak azért, hogy azt a lakosság is elolvashassa.

A közmeghallgatáson, az Esztergom és M1 autópálya közötti gyorsforgalmi úttal kapcsolatos, folyamatban lévő eljárásról beszéltek az előkészítő folyamatok referensei, illetve a tervezők képviselője mutatta be a projektet. Ez utóbbi, az UVATERV Zrt. képviseletében vetített képes tájékoztatón mutatta be a környezeti hatásvizsgálati eljárásban lévő projektet.

A 32,37 kilométeres nyomvonalról szóló előadásban többek között szó volt a környezeti- és természetvédelmi vizsgálati szempontokról, vagyis a majdani gyorsforgalmi út által érintett védett természeti területek, tájképi értékek, a vadvonulási útvonalak, vizek, lakott területek, levegőtisztaság, zaj elleni, régészeti lelőhelyek és hulladékgazdálkodás védelméről is. Ezek közül például a levegőtisztaság-védelemmel kapcsolatban elmondták a közlekedésből származó légszennyező anyagok koncentrációértékeinek várható alakulását, illetve az egészségügyi határértékek teljesülését a vizsgálatok alapján.

Hasonlóan mutatták be a zaj elleni védelmet, melyet zajmodell segítségével vizsgáltak, melyek alapján alakítják majd ki a hatáscsökkentést, védelmet. Az expozé újból kitért az M100-as néven nevezett majdani út paraméterei is, mely szerint a kétszer kétsávos, 3,5 méter forgalmi sávszélességű autópálya építésével nyolc csomópont, köztük Únyon, Leányváron, Esztergom-Kertvárosban, Kesztölcnél, Perbálnál jön létre. Emellett ugyancsak a gyorsforgalmi út létrehozása miatt építenek meg majd egyebek mellett 28 hidat és 3 alagutat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában