egészségvédelem

2019.07.12. 12:36

Baktériumok miatt zártak le egy közkutat Kesztölcön, de a közelben van másik

A lezárt ivókúttól nem messze egy másik a turisták rendelkezésére áll Klastrompusztán.

Kemma.hu

ivókút

Forrás: Fortepan/Urbán Tamás

Megkérdeztük az Észak-dunántúli Vízmű Zrt-t, hogy miért zárták le a klastrompusztai Kémény utca közkútját a közelmúltban. Székely Ferenc Géza vezérigazgató elmondta: az ottani közkutak olyan területen helyezkedtek el, ahol időszakos a vízfogyasztás, a turistaútvonalak mentén a turisták használják csak. A vízmintavételek során viszont Entero coccus, E. coli baktérium volt folyamatosan kimutatható.

A vízminőségi problémák kezelésére helyben „hipózták” az ivókutat (hogy mi is az, arról keretes írásunkban olvashat – a szerk.), de a vízminőség nem javult, ezért megkeresték az önkormányzatot, hogy nyilatkozzon a közkút további sorsára vonatkozóan. Önkormányzati döntés alapján az egészségügyi kockázatot figyelembe véve a közkutat működésképtelenné tették.

– A megszüntetés után új mintavételi hely került kijelölésre a településen. Jelenleg a település ezen részén egy közkút üzemel, a Tölgyfa büfével szemben, mely 200 méterre van az üzemképtelen kúttól – tette hozzá a vezérigazgató, aki azt is hozzátette, hogy levélben megkeresik az önkormányzatot a közkút mérősítésére és helyreállítására vonatkozóan. Amennyiben az önkormányzat vállalja ennek költségét, a közkút helyreállítását az ÉDV Zrt. elvégzi. Addig pedig a Tölgyfa büfével szemben lévő közkút mindenki rendelkezésére áll.

A térképen mutatjuk is, hol van a működő ivókút:

Hogyan kell fertőtleníteni?

Az ÁNTSZ korábban több tanácsot is megfogalmazott a kutak fertőtlenítésével kapcsolatban. Eszerint ásott kutak esetében a kútban lévő vízmennyiség minden köbméterére 100 milliliter Na-hipoklorit 90, vagy 200 milliliter hypo oldatot kell alkalmazni. A megfelelően kiszámolt fertőtlenítőszert egy vödör vízben alaposan el kell keverni, majd a kút belső falán körben végigfolyatni. A fertőtlenítőszerrel kezelt kútvizet 24 óráig szükséges állni hagyni, azután pedig kiszivattyúzni. Ha a kiszivattyúzott víz klórszagú, akkor a fertőtlenítés megfelelő volt, ha nem érezhető a klórszag, akkor a kút fertőtlenítését kétszeres mennyiségű fertőtlenítőszer oldattal meg kell ismételni. Fúrt kutak esetében 300 milliliter Na-hipoklorit 90-et, vagy 600 milliliter Hypo-oldatot szükséges az úgynevezett anyacsőbe önteni, majd néhány percig a szivattyút járatni kell. Ezt követően az előzőekben alkalmazott fertőtlenítőszerből a megadott mennyiséget ismételten az anyacsőbe kell juttatni és 24 óra időtartamra állni hagyni. Ezután a kutat addig kell szivattyúzni, amíg a klórszag már nem érezhető.

További részletek a 24 Óra július 13-i számában.

(Főoldali kép: Fortepan/Urbán Tamás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában