kavicsösvény

2019.10.08. 06:52

Izgalmas kalandnapot szerveztek a Gerecse Kapujánál

Változatos programok várták az érdeklődő családokat a Turul emlékmű környezetében.

Sugár Gabi

Változatos programok várták az érdeklődő családokat a Turul emlékmű környezetében.

Forrás: 24 Óra

A Gerecse Kapujánál zeneszó, és egy kellemes férfihang fogadta az érkezőket: az erdő felőli oldalon nagy volt a nyüzsgés. Az állomások már várták a kalandorokat. Csalai Judit, a Peron Music Alapítvány munkatársa fogadott és kalauzolt körbe. A sokadik programot szervezték már, s minden alkalommal bővült az együttműködők és ezzel együtt a lehetőségek köre is a Kalandnapon.

Az Új Nemzedék Közösségi Tér, a Vértes Agorája és a Vasalt Utak munkatársai azért találták ki ezt az eseményt, hogy a természetbe invitálva különböző próbatételek végrehajtására sarkallják a bátrakat. Néhány próbatételt regisztrációhoz kötöttek: a Via Ferratára, a mászóversenyre és a Kavics­ösvény-túrára csaknem százan jelentkeztek. További extrém állomások is voltak: Jákob létrája, a rekesztorony-építés, magaskötélpálya, íjászat, petanque, tájfutásban, valamint slackline. Csalai Judit kiemelte: egyre messzebbről érkeznek már csoportok, hogy élvezhessék a Gerecse Kapuja mellett kialakított kalandpályák előnyeit.

Közben a Turul emlékmű mellett gyülekeztek a Tatabányai Múzeum által szervezett Kavicsösvény-túrára érkezők. Kisné Cseh Julianna régész, történész főmuzeológus vezetésével indultak útnak a Szelim barlang felé. A szakember közben elmondta: a Kavicsösvény-túrát évekkel ezelőtt Vértes László, a vértes­szőlősi őstelep feltárójának emlékére indították el. A történelemtudományok doktora Kavicsösvényen címmel írta meg a szőlősi feltárások történetét. Ez tulajdonképpen az ősemberek, köztük Samu útját mutatta be.

Kevés olyan hely van a világon, ahol az ember megjelenése óta folyamatos az élet. A Turul árnyékában benépesült Tatabánya egy ilyen ritka hely. A csoport a geológiai tanösvény, a Gerecsét alkotó fő kőzetminták bemutatása után érkezett meg a Szelim barlangba. Itt ásatásokról, a rétegekről hallhattak az érdeklődők, s ezeken keresztül ismerhették meg a neandervölgyi ember mindennapjait. A kilátónál a csodaszép tájban gyönyörködhettek, majd lejöttek a Farkasvölgyön a Vaskapun át Vértesszőlősig, ahol megálltak az ismeretlen katona sírjánál, a Vértes László barlangnál, majd megtekintették a vértesszőlősi előember telepet. A csaknem húsz kilométeres túra sok információval gazdagította a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában