529 távlatából

2019.05.25. 08:32

Bárki megvásárolhatja a keresztény kultúra fontos kötetét, a Szalkai-kódexet

529 év távlatából tekinthetünk újra rá Szalkai László esztergomi érsek kódexére, iskoláskönyvére melynek hasonmás kiadását május 24-én mutatták be a Bibliothecaban, azaz az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtárban.

Pöltl Zoltán

529 év távlatából tekinthetünk újra rá Szalkai László esztergomi érsek kódexére, iskoláskönyvére melynek hasonmás kiadását május 24-én mutatták be.

A mohácsi vész előtti magyar, keresztény műveltség és kultúra egyfajta összegzését tartalmazó Szalkai-kódexet a sárospataki plébánián írtak 1490 körül, az iskolai jegyzeteket az esztergomi egyházi gyűjteményben őrizték eddig, így a kódexet az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár és a Sárospataki Római Katolikus Gyűjtemény közösen adta ki.

A kötetről több változat is készült, így három olyan példány, mely az eredetivel szinte közel azonos reprint verzió, de egy ugyancsak majdnem teljesen hű másolat változat kapható máris az esztergomi Bibliothecaban. A kötet szövegét latinul írtak, az újrakiadáshoz hozzáillesztették Sarbak Gábor kodikológus közel ötven oldalas tanulmányát, illetve illusztrációként belerakták azt a speciális, korabeli holdnaptárt, mely az eredetiben is szerepel.

A Szalkai-kódex hasonmás kiadását május 24-én mutatták be Esztergomban. (Fotó: Pöltl Zoltán / 24 Óra)

A Szalkai-kódex eredetijét a Pázmány Péter utcai intézményben kiállították. A bemutató kapcsán Erdő Péter bíboros többek között elmondta, hogy bár Szalkai László érsek nem tudósként vonult be a történelembe, kódexét, mely gyakorlatilag egy iskolás füzet, kegyelettel megőrizte az utókor, mert a szerző a mohácsi vész előtti Magyarország egyik fontos egyházi alakja volt, aki nem mellesleg az említett csatában életet adta a hazájáért.

További részletek a 24 Óra május 25-ei számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában