kőfaragás

2019.09.18. 15:05

A süttői Kő Kövön Fesztivál kőlevest is kínált

Hatodszor rendezte meg szombaton a községi vásártéren Kő Kövön Fesztiválját a helyi Dr. Sághy Antal Környezetvédelmi és Kulturális Egylet.

Fenyvesi Károly

Forrás: 24 Óra

Fotó: Fenyvesi Károly

A Délelőttős műszak blokk keretében, a lehetőségre előzetesen regisztrálók, üzemlátogatás során információkat kaphattak a világhírű Reneszánsz Zrt. gazdag múltú községi fióktelepének múltjáról, jelenéről, tervezett jövőjéről is. Az érdeklődők többek közt rácsodálkozhattak egy csúcstechnológiát képviselő kőtömbdaraboló gépre, működés közben megtekinthettek egy kőszobrász robotgépet.

Kőfaragó szerszámokkal ügyeskedhettek (Fotó: Fenyvesi Károly / 24 Óra)

Az üzembe ellátogatók tombolaszelvényt kaptak. A szerencsés kisorsoltak egy-egy olyan követ vehettek át ajándékként, amely Országházunk eredeti épületeleme volt. A Reneszánsz Zrt. a Parlament hatalmas munkát jelentő, nagy nyilvánosságot kapó külső felújításának immár legendás kivitelezőjeként ténykedett.

A VI. Kő Kövön Fesztivál Délutáni műszak elnevezésű programjára együtt érkeztünk a vásártérre a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete örökös, tiszteletbeli elnökével, a tatabányai Dall’Asta Arnolddal és az érdekvédelmi szervezet Kecskéden élő jegyzőjével, Csapucha Tamással.

A hivatalos megnyitón házigazdaként Izsó Zoltán, a Dr. Sághy Antal Környezetvédelmi és Kulturális Egylet elnöke köszöntötte a színpadon mikrofonhoz lépőket. Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár többek közt arról szólt, hogy egyszerre vagyunk a kővel szakrális és praktikus viszonyban. Már történelmi léptékű múltunkban a süttői bányákban dolgozók munkája eredményezte a Gerecse hazai, majd nemzetközi hírnevét.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy az egyre ismertebb Kő Kövön Fesztivál már szerepel a megyei értéktárban. Beszélt arról is, hogy a megyei és a helyi önkormányzat jó együttműködésével célegyenesben van a községi óvoda felújítása, majd átadta a megyezászlót Czermann János polgármesternek.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője megemlítette, hogy a fesztivál sikerében eddig minden évben szerepet kapott a jó idő. Mint mondta, minden közösségnek szüksége van ilyen jellegű eseményekre. Az államtitkár, az idén először, vállalkozott a feladatokkal nehezített Kőkemény Túra teljesítésére.

Szerszámokkal faragtak a gyerekek

A VI. Kő Kövön Fesztivál hajnali kettőig kavargó forgatagát többek közt túrázás, kőhajító vereny, a gyerekeket váró kézműves foglalkozás, az Edutus Egyetem digitális infopultja, vattacukor, termelői mézeket és sajtokat kínáló őstermelők kínálata is színesítette. Sokan vásároltak tombolaszelvényként képbe kerülő Kőjegyet. Az Éjszakás műszak közben sorsolták ki a nyerteseket. Hangosak voltak a színes légvárak, nagy üstben készült a magyar népmeséből ismert kőleves, története olvasható volt három lépésnyire a gőzölgő különlegességtől. Egy sátor árnyékában kőfaragó szerszámokkal ügyeskedhettek, alkalmanként szülői segítséggel, az ehhez kedvet kapó lelkes gyerekek egy kőnél sokkal puhább építőanyagot alakítgatva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában