felunap

2019.08.19. 21:20

25 éve tisztelegnek szlovák őseik előtt az oroszlányiak

Negyed évszázada már annak, hogy a város látványos és kultúrában gazdag programsorral kíván tisztelegni szlovák ősei előtt. Így lett falunap a városban.

Wágner Zsanett

Negyed évszázada már annak, hogy a város látványos és kultúrában gazdag programsorral kíván tisztelegni szlovák ősei előtt. Így lett falunap a városban.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Ugyan a Falu-Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, valamint a Szlovák Önkormányzat által szervezett 25. falunapi rendezvény szombat reggel 8 órakor kezdődött hivatalosan, addigra már a pajtában szemgyönyörködtető termékbemutatót rendeztek be a kertészkedők.

Az üstökben gulyás és káposzta készült a fellépők megvendégelésére, majd lassan összejöttek az ünnepelni kívánó családok és baráti társaságok, akik a nap hátralévő programjaiból szívesen kivették részüket. Mindeközben sorra érkeztek a delegációk, illetve folklór- együttesek – csaknem kétszázan – a szlovák településekről: Vágsellyéről, Kozárovcéből, Myavából és Nitráról.

A délután a népi, nemzetiségi együttesek hagyományos felvonulásával vette kezdetét, amely során a résztvevők a Topolya kútnál megkoszorúzták a szlovák ősök emléktábláját. Később pedig a II. Rákóczi Ferenc Kultúrház falán lévő emléktáblánál helyezhették el az emlékezés virágait Varga Istvánné, Mariska néni tiszteletére, aki a szlovák hagyomány­ápolás kiemelkedő alakjaként és a tájház anyagának lelkes gyűjtőjeként kiérdemelte a város díszpolgári címét és az Országos Szlovák Önkormányzat elismerését is.

Ezt az összefogást méltatta Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője és Lazók Zoltán polgármester is színpadi beszédében, amelyet követően átadták a „Za Oroslánsku Kultúru” díjat. Mint azt az egyik szervező, Vargáné Vojnár Katalin, települési képviselő megfogalmazta: olyan személyeknek jutott a kitüntető cím, akik eddigi életük során folyamatosan segítették a faluközösséget. Részt vettek a programok szervezésében és megvalósításában, nem egyszer anyagilag is támogatva egy-egy rendezvényt.

A téren kirakodóvásárral fogadták a vendégeket, az estig tartó szórakoztatóműsorban pedig többek között fellépett a Krídlovka együttes, a Bránička néptáncegyüttes, Bakonycsernye énekkara, a Praslica folklóregyüttes Kozárovcéről, a myjavai folklóregyüttes, valamint a Vértes-Gerecse énekkar. A falunap Gregor Bernadett és Csengeri Attila fellépése után a Silhouette produkciójával valamint retró utcabállal ért véget.

Vasárnap szlovák–magyar nyelvű istentiszteletre hívták az érdeklődőket az evangélikus templomban, Nobik Erzsébet szarvasi lelkész­asszony közreműködésével.

A tornóciak babgulyása győzött

A tájháznál főzőversenyt tartottak, az országos programhoz kapcsolódva pedig a helyi konyhakerteket díjazták. Az idén egy szlovákiai csapat állhatott a főzőverseny képzeletbeli dobogójának legfelső fokára. A tornóciak babgulyása győzött, „Mária a Vágtól” csapatnévvel. A második csülkös körömpörkölt lett, harmadik helyezést pedig az Oroszlány Barátainak Köre csapata szerezte meg, székelykáposztával. A konyhakerteknél, a teljesség igénye nélkül Dibisz Ferencné, Somlai József és felesége, Szabó Istvánné (Betka), Kiss József és neje, Kozma Gizella valamint az önkormányzati szociális szolgálat is szép eredményt értek el, a Hunyadi iskola különdíjat kapott. Az Evangélikus gyülekezeti teremben a 25 éves a Falu Hagyományőrző és Kulturális Egyesület életképei kaptak főszerepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában