Közélet

2016.08.26. 11:46

Eldőlt: este 10 és reggel 6 között nem lehet alkoholt árusítani Tatabányán

A képviselő-testület a mai közgyűlésen csaknem másfél órás tanácskozás után megalkotta azt az önkormányzati rendeletet, amely szerint ez év október elsejétől 22 órától reggel 6 óráig tiltja az alkoholtartalmú termékek árusítását a tatabányai üzletek számára.

Zs. K.

A rendelet alól kivételek a benzinkutak boltjai, illetve a szabályozás nem érinti a vendéglátóhelyek nyitvatartását és működését. A képviselők egyoldalú véleménye szerint a közterületen történő alkoholfogyasztás, illetve az ezzel járó zajos viselkedés régóta fennálló probléma, amelyre megoldást kell találni. Zsidek Ferenc képviselő azonban hozzászólásában elmondta, hogy a probléma megoldásáért így a kereskedelmi tevékenységet végző üzletekkel szemben jár el a rendelet, holott nem ők a legfőbb okozói.

Boda Bánk László pedig módosító indítványt nyújtott be a rendelethez, amelyben arra kérte képviselő társait, hogy halasszák el a rendeletalkotást, ugyanis jelenleg érvényben lévő kereskedelmi törvény (amely lehetőséget biztosít az önkormányzati rendelet megalkotásához) hatálya nem terjed ki a nemzeti dohányboltok korlátozásának lehetőségére. Azt javasolta, hogy a jogi iroda vizsgálja meg a szabályzás egységessé, minden üzletre kiterjedő korlátozás lehetőségét, mert enélkül csak átcsoportosulnak az „italozók” a dohányboltok elé.

A legfőbb érintett területen, körzetben, ahol a legjelemzőbben fordul elő az éjszakai lármázás (mint például az Ifjúság utcában), a lakók jelezték és kérték a város vezetésétől, tegyen lépéseket a probléma kezelésére. A képviselők közül többen is elmondták, a rendelet valóban nem tökéletes, tehát nem biztos, hogy megszűnteti a problémát, de el kell indulni egy irányba, meg kell hozni az első lépést.

Schmidt Csaba polgármester hozzátette, az önkormányzati rendelet az ő értelmezése szerint kiterjedne a nemzeti dohányboltokra is, mégha jelenleg erre nem ad lehetőséget a kormányrendelet. A minden üzletre kiterjedő hatályba lépésért országgyűlési képviselők, vagy akár a Kúria segítségét fogják kérni. Emellett kiemelte, az önkormányzati rendelet a rendvédelmi szervek (közterület-felügyelet, illetve rendőrség) határozott fellépésével együtt is kevés ahhoz, hogy javuljon a helyzet, ha a lakók nem jelzik a problémát, ezért arra kérte a tatabányaiakat, hogy minden esetben jelentsék a rendbontást, tanúskodással segítsék a rendőrség, illetve a közterület-felügyelet munkáját. Magyarné Kocsis Andrea hozzászólásában arra kérte a közterület-felügyelet és a rendőrség munkatársait, lépjenek fel határozottabban a közterületeken italozókkal szemben és ne csak azokat bírságolják, akik „vasággyal együtt 40 kilogrammot” nyomnak, hanem minden szabálysértőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!