Közélet

2016.02.25. 12:57

Ilyen vagyona van megyénk képviselőinek

Leadták 2015-ös vagyonnyilatkozataikat országgyűlési képviselőink, így azokat mi is átböngésztük. A legörömtelibb hír, hogy a Vágó Sebestyénéket ismét meglátogatta a gólya, a leghúsbavágóbb pedig az, hogy ötmilliós bankbetétje már-már lenullázódott 2014-hez képest.

Sz.A.

Ahhoz, hogy minél pontosabb képet kaphassunk országgyűlési képviselőink vagyoni helyzetéről, nem pusztán 2015-ös bevallásukat vettük górcső alá, de azokat a 2014-esekkel is összehasonlítottuk. A legfontosabb adatokat táblázatba is foglaltuk. Csak azokat az adatokat írtuk be, amelyeket képviselőink is beírtak a lajstromokba, így például fizetést csak Czunyiné dr. Bertalan Judit (Fidesz-KDNP) és dr. Völner Pál (Fidesz-KDNP) esetében. A parlament.hu-n elérhetőek egyébként mindannyiuk bruttó tiszteletdíjai. A tisztesség végett álljanak itt ezek is, a legutolsó, januári adatok alapján. Bencsik János (Fidesz-KDNP) és Vágó Sebestyén (Jobbik Magyarországért Mozgalom) 897453;  Lukács Zoltán (MSZP) pedig 997170 forintot keres.



Bencsik János ajándékozások útján jutott újabb békésszentandrási földterületekhez a tavalyi évben. Legelőit, szántóit örökölte, 2015-ben pedig ajándékozás révén növelte azokat. Ugyanazzal a 2012-ben vett Daciával jár, ugyanakkor tartalékai majd'' ötmillió forinttal csökkentek a bevallás alapján. Míg 2014-ben összesen több, mint 16 millió forint megtakarítása volt, addig tavaly alig több, mint 11 millió. Takarékbetétje és készpénze bő 3 millióval karcsúsodott, míg  folyószámlán cirka kétmillióval tart többet. 2014-ben a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek lektorált bruttó 200 ezer forintért, de vagyonbevallása tanúsága szerint 2015-ben már nem kérték fel hasonló munkára.

Czunyiné dr. Bertalan Judit közelmúltban leváltott közoktatási államtitkár januári illetménye lényegesen alacsonyabb, mint államtitkári jövedelme: 224 ezer 363 forint. Tavalyi bevételeiből nem gyarapította ingatlanjait (nagyértékű ingóságokat pedig korábban sem szerepeltetett bevallásaiban), de takarékbetétjét 400 ezer forinttal növelte és letudta 1,4 milliós tartozását.

Lukács Zoltán, a szocialisták alelnöke 2014-es egymilliós MKB-kötvénye már a múlté. 2015-ben korábbi 14 milliós banki tartozását hatmillióval csökkentette, ugyanakkor magánszemély(ek)nek még 5,5 millió forinttal adósa. Saját autója nincs, országgyűléstől vagy pártjától vagy frakciójától kapott juttatásként (ez nincs részletezve) egy Seat Alhambráról számolt be. 2014-es lajstromából kiderül még annyi az autóról, hogy bérlemény. Bevallásából azt is megtudtuk, hogy a megyei irodák mellett egy salgótarjánit is használt a törvény szerint meghatározott formában.

Vágó Sebestyénék immár három gyermeket nevelnek, ugyanis 2015-ben megszületett a kis Sebestyén is. A vagyonnyilatkozatokban a közvetlen rokonokat is fel kell tüntetni, így derült ki, hogy gyarapodott a család. A jobbikos képviselő volt egyébként a leggondosabb: gépelve, a legapróbb részletekre kiterjedően számolt be tavalyi esztendőjéről. Tavaly felerészben tulaja lett egy tatai családi háznak, de emellett egy Mazda5-öt is vett. 2014-es 5,5 milliós takarékbetétjét 750 ezresre csökkentette, ugyanakkor 14 millió forintos hitelt vett fel. A képviselői munkához tartozó juttatásokat igen aprólékosan sorolta fel. Pontos értékmegjelöléssel így került lajstromba többek között három-három garzon íróasztal (36800 Ft/db), szekrény (55600 Ft/db), konténer (41900 Ft/db), görgős szék (19800 Ft/db), egy százezres nyomtat, ötvenezres router, 200 forint híján hatvanezres iratmegsemmisítő, 62 ezres kávéfőző és egy 29 ezres laminálógép.

Dr. Völner Pálnak 2014-ben még ötmilliós bankbetétje és 1,8 millió forint készpénze volt, ez azonban megcsappant 2015-re: 2,3 milliós készpénzállományt tüntetett fel bevallásában. Tartozása nincs, bevallása szerint nagyértékű ingóságait nem gyarapította, és saját ügyvédi irodájától sem kapott részesedést. A 2014-es év ez utóbbi szempontból mindenképp jövedelmezőbb volt neki: akkor bruttó 7,7 milliós osztalékot kapott.
Egy érdekességre is felfigyeltünk: a kormánypárt az Apple-termékekre esküszik. Bevallásaik szerint ők iPadekkel és iPhone-okkal kormányoznak, míg az ellenzék a Samsung-készülékkel készülnek 2018-ra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!