Közélet

2015.04.05. 09:31

Molbilgáttal védenék Esztergomot

Mobilgáttal védené az árvíztől a város a Prímás-szigetet és a környékét. A védőmű terveinek elkészítéséhez ötmillió forintos támogatást nyújtott az önkormányzatnak a gazdasági kamara.

kemma.hu

 A képviselő-testület döntésének értelmében a védekezés átkerülne közvetlenül az úgynevezett Nagy-Duna partra. A védvonal egy része városképi szempontokat is figyelembe véve mobilgát lenne, amely a Molnár-sortól, a Prímás-sziget külső partvonalán keresztül húzódna a Palkovics padig. A gátőrházig tartó szakaszra földgát épülne a szigeten futó földúttal azonos nyomvonalon.

Emellett Kossuth hídnál egy vízszintszabályozó árvízkaput, illetve a sziget felső végére egy zsilipet is terveznek. Az árvízvédelmi rendszer megvalósítását prioritásként kezeli az önkormányzat.
A védvonal kiépítésére uniós és kormányzati támogatásokat igényel majd a városvezetés, és sikeres pályázatok esetén 2020-ig valósulhat meg.
Az új gátrendszer védelmi funkciója mellett a várost stratégiailag is fejlesztené. Közvetve kedvező hatással lenne Esztergom gazdaságára és régiós vezető szerepének erősítésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!