Közélet

2015.04.17. 13:36

Gazdag tudományos program a Bárdosban

A fenntartható fejlődés áll a tatabányai Bárdos László Gimnázium kétnapos rendezvényének középpontjában. A Diákbiológus és -környezetvédő Napokat immáron 13. alkalommal rendezik meg.

bárdos gimnázium, diákbiológus napok, Tatabánya

Immár 13. alkalommal rendezik meg a Diákbiológus és -környezetvédő Napokat a tatabányai Bárdos László Gimnáziumban. Az aulában már kora reggel elfoglalták helyüket a növényárusok a cserepes virágokkal, volt gyógyteaház, ásványvásár, ízelítőt kaphattunk a reformkonyha ízeiből, nézelődhettünk a könyvvásárban, láthattunk hulladékszobrot.



A megnyitón elsőként Pleier Tamás igazgató vázolta fel a rendezvénysorozat előzményeit, kiemelve: az új gimnáziumban 1989-ben még arra szövetkeztek, hogy a környezetvédelem és egészségvédelem és a mindezt átfogó biológia köré teremtsenek olyan rendezvényt, amely az iskola, a diákok és a tanárok ezirányú elkötelezettségét kifejezi. Schmidt Csaba polgármester – az iskola egykori tanulója – a hagyományos diákbiológus napok kapcsán kiemelte: fontos, hogy a gimnázium felvállaljon egy-egy szakterületet, hogy a diákok elmélyíthessék és bemutathassák tudásukat. Hozzátette: korábban a legnagyobb kihívás az volt, hogy fejlesszük a gazdaságot, az utóbbi évtizedekben pedig az, hogy megmentsük a bolygót.

Ezt a gondolatmenetet vitte tovább előadásában dr. Gyulai Iván ökológus, címzetes egyetemi tanár, aki a fenntartható fejlődés kilátásait ismertette a hallgatósággal.

A két nap alatt számtalan érdekes program és bemutató várja a diákokat: csütörtökön Máté Bence és Pribéli Levente a természetfotózás rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket, Tulkán János a különleges díszmadarait hozta el, de volt mentőkutya- és mentési bemutató, természettudományi vetélkedő is. Az eredményeket a zsűri – dr. Hornyák Margit címzetes egyetemi docens, Tarjáni Antal erdőmérnök, Csaba Attila környezetvédelmi tanácsadó és dr. Czékus Tibor állatorvos értékelte. n

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!