Közélet

2014.10.11. 15:07

Mondd, te kit választanál? – a legnagyobb kérdések Komárom-Esztergom megyében

Az év utolsó választását tartják vasárnap, de az önkormányzatiság számos területének öt évéről dönthetünk most, hiszen helyhatósági, megyei közgyűlési és nemzetiségi listákra és jelöltekre is voksolhatunk, méghozzá több szinten is. Összeállításunkban bemutatjuk, hogy lapunk és az utolsó közvéleménykutatások szerint hol várhatóak nagyobb harcok a tisztségekért, szavazatokért, mely területek, települések ígérnek a szokottnál nagyobb izgalmakat, de körképünkben a szerintünk érdekes helyszínekre is odafigyelünk.

kemma.hu

A közvéleménykutatók szerint jelenleg nincs "polgármesterváltó" hangulat az országban, és a különböző okok miatt kormánypárti sikert is prognosztizálnak a vasárnapi választásra. Az Ipsos szerint a Fidesz a választókorú népesség egészén belül 35 százalékot ér el, az MSZP és a Jobbik küzdelme pedig folytatódik a második helyért, előbbinek 12, utóbbinak 11 százalékos a tábora. Az LMP, a Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt-PM támogatottsága azonos, 3-3 százalékos.

Vasárnap reggel hat órakor kinyílnak a szavazókörök, és este hétig voksolhatunk a különböző jelöltekre, akikből nem lesz hiány. Megyénkben 185 polgármester-jelölt és másfélezer képviselő-aspiráns méreti meg magát a helyhatósági választásokon, de emellett nemzetiségi választások is lesznek több településünkön és a megyei közgyűlés tagsága, összetétele is a szavazókon múlik. Ez utóbbira öt párt állított listát: a szavazólapokon a sorsolás eredményeként az alábbi sorrendben szerepelnek majd a pártok: Jobbik, MSZP, Fidesz-KDNP, DK, Együtt. Összesen nyolcvanöten igyekeznek a megyei közgyűlésbe, de csak tizenöten juthatnak be. A Jobbik, az MSZP és a Fidesz-KDNP listáját jelenlegi közgyűlési tagok, illetve a kormánypártok képviseletében a jelenlegi elnök, Popovics György vezeti. A Demokratikus Koalíció listáján első helyén Konczer Erik áll, aki egyébként Komáromban egyéni választókerületi szinten is megméreti magát. Az Együtt listáját a Párbeszéd Magyarországért tatabányai elnöke, Renczes Dávid vezeti. A legnépesebb a Fidesz-KDNP listája (36 névvel), a legszerényebb pedig az Együtté, mindössze öttel.

A Nézőpont Intézet legfrissebb elemzése választástörténeti adatok alapján öt városban lát leginkább esélyt baloldali győzelemre, köztük két Komárom-Esztergom megyeiben: Kazincbarcikán, Dorogon, Komlón, Oroszlányban és Tiszaújvárosban, illetve hat további billegő helyen van esélye a baloldali jelölteknek, így például Kalocsán vagy Ajkán.

A megyei közgyűlések tekintetében azt prognosztizálják, hogy kormánypártok szerzik a legtöbb mandátumot a választás ezen szintjén is, de lehetséges, hogy pár megyében csak relatív többséget érnek el. Komárom-Esztergom megyében szerintük, ha a kormánypártok nem tudják szavazóikat sikeresen mozgósítani, akkor 1-1 be nem jutott képviselőn múlhat az abszolút többség. Az Ipsos szerint szerint a megyei jogú városok közül a baloldalnak legnagyobb győzelmi esélye Szegeden van, de szoros lehet a verseny Salgótarjánban, Tatabányán és Dunaújvárosban is. A Nézőpont Intézet utolsó tanulmánya ezzel szemben úgy véli, csak Miskolcon lesz nagy harc.

A közvéleménykutató cégek jellemzően 50 százalék alatti részvételt várnak vasárnap.

Dorogon a Magyar Szocialista Pártot elhagyó, a települést húsz éve irányító dr. Tittmann János immár függetlenként újrázna. Az egyik kihívója éppen az MSZP-vel történő szakításának „fő okozója”, Winkfein Csaba, a helyi pártszervezet elnöke. A Fidesz a városüzemeltetés és -fenntartás területén tapasztalatot szerzett Nagy Attilát küldi harcba, míg a Jobbik a párt dorogi elnökét, az elmúlt négy évben önkormányzati képviselőként tevékenykedő Polonyi Zsoltot indítja.

Esztergomban a négy évvel ezelőtti, kétfős küzdelemmel szemben idén heten állnak startvonalhoz. A királyváros első emberén, Tétényi Éván kívül még hárman – Körmöczi Miklós György, Somfai György és Endrédi József – függetlenként kérik a választók bizalmát. Két aspiráns – Stámusz Andrea (Jobbik), Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) – párttámogatást tudhat maga mögött, míg Gál Tamás (Emberbarát Városért Társaság) egyesületi színekben méreti meg magát. Tétényi Éva négy éve kétharmados fölénnyel verte meg a korábbi polgármestert, Meggyes Tamást, sikerének egyik titkát abban (is) látták akkor, hogy a ki-ki harcban nem oszlottak meg a voksok a sok jelölt között. Az viszont már bizonyos, hogy a képviselő-testület egészen új lesz a városban, a kormánypárti frakcióból ugyanis senkit sem küldenek harcba ezekért a posztokért.

Az oroszlányi választások kimenetele is izgalmasnak ígérkezik. A két vezető párt Vargáné Vojnár Katalint (Fidesz-KDNP) és Lazók Zoltánt (MSZP) indítja polgármesternek. A két párt további jelöltjeinek párharcát, illetve annak kimenetelét körzetenként is érdekes megítélni, hiszen 2010-ig baloldali bástya volt ez a város is. A számok érdekesen alakulhatnak - egyebek mellett - abban a körzetben, ahol Rajnai Gábor korábbi (2010-ig regnáló) polgármester indul. Dacára annak, hogy négy évvel ezelőtt adta át városvezetői székét, máig nagy népszerűségnek örvend. Az majd elválik, hogy ez elegendőnek lesz-e vasárnap.

Vargáné Oroszlány falu részében képviselő-jelöltként is indul. Egyesek szerint ezzel polgármester-jelölti pozícióját csökkenti így, mások szerint viszont épp emiatt nyerhet városi szinten is. A testületben jelenleg tizenegy képviselő és a polgármester dolgozik. Hat fideszes, négy MSZP-s és egy jobbikos, Szabó Mihály. Utóbbi indul a városvezetői pozícióért is, ez pedig okozhat még meglepetéseket: a grémiumban lehet ő a mérleg nyelve is, de a polgármesteri voksok közül is begyűjthet jó néhányat mások előtt. A 12 képviselői helyre itt egyébként félszázan jelentkeztek.

Kisbéren egészen biztos, hogy új polgármestert választanak vasárnap, mert 16 év után a korábbi városvezető, dr. Udvardi Erzsébet nem indul. Utóda az alpolgármesteri tisztséget 2010 óta betöltő fideszes támogatottságú Sinkovicz Zoltán, vagy a függetlenként induló Dáka József lehet, aki korábban két cikluson át is alpolgármesterként vett részt a közéletben.

Hasonló a helyzet Bokodon is, itt öten indulnak függetlenként a polgármesteri pozícióért. A jelenlegi településvezető, Szöllősi Miklós pedig visszavonul. Csonka László jelenlegi alpolgármester, Pataki János kormányhivatali munkatárs, Szöllősi Péter képviselő, Szente Mihály és Szűcsné Balogh Szilvia a pénzügybizottság tagja.

A szomori polgármester, Nagy György immár 25. éve a falu első embere. Most is indul, ezzel a négy évvel zárná majd pályafutást. A választáson két kihívója is van: az ikrek után járó dupla gyest kiharcoló Bederna Anikó és Molnár Tivadar Zoltán. Mindhárman függetlenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!