Közélet

2011.04.11. 17:40

Esztergomi csontvázak a városban és a bíróságon

Újabb csontváz az esztergomi önkormányzati flaszteron: száztizenkét milliós adósság. A „kedvezményezett” a Vértes Volán, amely ekkora összeghez nem jutott hozzá három éve. Közben a parlamentben is zajlottak az események, és a bíróságon is.

kemma.hu

A városban jelenleg hét helyijárati vonalon utazhatunk, a jellegzetesen észak-déli irányú összeköttetések egyrészt a város felső és alsó végei között, valamint az északi területek és Kertváros között épültek ki. A település különös formájú, jobb híján egy erősen amorf homokórára emlékeztet. Keresztirányú mozgás egy van, egy nemzetközi járat, ez a helyi buszpályaudvar és a párkányi vasúti/autóbusz-pályaudvar között közlekedik.

A városban jelenleg két cég, a Vértes Volán és a Volánbusz szállítja az utasokat, helyijáratot csak ez előbbi működtet. A Vértes Volán a felmondás kapcsán jelezte: áthidaló megoldásként a helyközi, azaz távolsági járatok menetrendjét hajlandó átalakítani.

Tervek és évek múltak

Minden jó szándék ellenére azért így is maradhatnak jelentős ellátatlan területek. A belvárostól kicsit dél felé lévő, kieső, már évtizedekkel ezelőtt is ideiglenes jelleggel épült, s mára kőkorszaki-balkáni szintre lepusztult autóbusz-pályaudvar (Simor János utca, a szintén a hatvanas évek óta ideiglenes engedéllyel működő piac folytatásaként) fogadja a távolsági járatokat.

Helyijáratok a királyvárosban

A helyijáratok megtartották neveiket és korábbi számaikat, volt, ami megszűnt, ezért tűnik foghíjasnak a lista.

1 Vasútállomás – Bánomi lakótelep

3 Bánomi lakótelep – Eperjesi úti strand (Palatínus-tó) – Bánomi lakótelep (körjárat)

4 Bánomi lakótelep – Kertváros vasútállomás – Bánomi lakótelep (körjárat)

6 Vasútálomás – Földműves utca – Vasútállomás

7 Tyco gyár (Ipari park) – Földműves utca – Tyco gyár (körjárat)

9 Autóbuszállomás – Pilisszentlélek

E Esztergom Bánomi lakótelep – Dorog (elővárosi járat)

S Esztergom – Párkány vasútállomás

A Dorog–Kertváros irányából érkezők jelenlegi útvonalukon bekapcsolhatók a belső közlekedésbe, de az északi városrész, a Bánomi lakótelep, Szentgyörgymező irányába csak a Volánbusz távolsági járatai közlekednek (Pilismarót, Szentendre felé). A déli irányban is marad(hat) bőven ellátatlan terület: ez a vasútállomás, az Ipari park, a bevásárlónegyed környéke.

Apropó, bevásárlónegyed: itt kezdődött el, hosszú viták eredményeképpen néhány éve az új autóbusz-pályaudvar kialakítása. Végül a város és a TESCO közösen állt neki, a munkák azonban legalább két éve félbemaradtak. Aszfaltozás történt, járdaszigetek épültek, de kábelek állnak ki a földből; állítólag az átszabott íveket nehezen vennék be a csuklósok. És a háttérben komoly pénzügyi viták.

Napirenden a testület sorsa

A parlament hétfői ülésnapján téma volt Tétényi Évának, Esztergom független polgármesterének hétvégi "zarándoklata" és a kormány képviselőjének átadott petíciója, amelyben az együttműködés hiánya miatt a testület feloszlatását és új választások kiírását kéri a kormányfőtől. Az ülésen Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője hívta fel a figyelmet a 7519 esztergomi aláírását tartalmazó petícióra. Többek között elmondta: "ha a kormány nem hallgatja meg a helyi emberek segélykiáltását, akkor a város működésképtelenné válik, mert a Fidesz egy pártkáderért feláldoz egy 33 ezres várost".

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter válaszában elmondta: az esztergomi petíciónak megnézik a tartalmát és a jogszabályok szerint fognak eljárni.

Adósnak maradni kínos

Tétényi Éva polgármester még nem is tudja, ebben hogyan lépjen.
– Gondolom, ezért a helyzetért is engem próbálnak majd felelőssé tenni. Nos, én leülök tárgyalni a Vértes Volánnal, de az adóságot rendezni kell. Hogy milyen módon fog ez sikerülni, még nem tudom.
Mindenesetre adósnak maradni igencsak kínos. S ne feledjük: végre tisztességes szerelvényekkel lehet Budapestre vonaton utazni – de az ezt  választók sem jutnak majd el a vasúti pályaudvarra, a dolgozók a szomszédos ipari park üzemeibe. S az igencsak elöregedett város lakossága sok helyen nagyon is igényli a buszt. Mivel jelentősek a szintkülönbségek, s hely sincs rá, a kerékpározás nemigen jellemző.

Két rendőrt ítéltek el a híváslisták miatt

Két rendőrt 1 év, illetve 8 hónap - 2-2 évre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélt hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás miatt hétfőn a Fővárosi Bíróság. Az egyik rendőr - az eljárás adatai szerint nyilvánvalóan Meggyes Tamás volt esztergomi polgármester érdekében - jogosulatlanul lekérte mobiltelefonok híváslistáit. A nem jogerős ítélet szerint az elsőrendű vádlott ismeretlen személy kérésére 2008 márciusában négy ember mobiltelefonjának híváslistáit kérte le a szolgáltatótól jogosulatlanul. Az ítélet szóbeli indoklása szerint az eljárás során nem volt kétséget kizáróan bizonyítható, hogy Meggyes Tamás kérte a vádlottat a híváslisták megszerzésére, a volt esztergomi polgármester nem is volt vádlottja a büntetőeljárásnak. A bíró szerint a korábban meghallgatott tanúk nyilatkozataiból azonban nyilvánvalóan következik, hogy Meggyes érdekében követték el a bűncselekményt.

Mindenesetre a helyi vállalkozók már látnak lehetőséget a kialakult helyzet kezelésére. Koós László, régi buszos családja működteti a városi kisvonatokat. Mint mondja: húszéves a magánvállalkozása, de korábban egy nagy cégnél dolgozott.
- Meggyőződésem, hogy ha mi esztergomi vállalkozók összefogunk, színvonalas szolgáltatást tudunk nyújtani, én nyitott vagyok mindenre – üljünk le és tárgyaljunk. Nyugaton magától értetődő, hogy egy kisvárosban a helyiek buszoztatnak. Képesek lennénk rá mi is.

1 Vasútállomás – Bánomi lakótelep

3 Bánomi lakótelep – Eperjesi úti strand (Palatínus-tó) – Bánomi lakótelep (körjárat)

4 Bánomi lakótelep – Kertváros vasútállomás – Bánomi lakótelep (körjárat)

6 Vasútálomás – Földműves utca – Vasútállomás

7 Tyco gyár (Ipari park) – Földműves utca – Tyco gyár (körjárat)

9 Autóbuszállomás – Pilisszentlélek

E Esztergom Bánomi lakótelep – Dorog (elővárosi járat)

S Esztergom – Párkány vasútállomás

Két rendőrt ítéltek el a híváslisták miatt Két rendőrt 1 év, illetve 8 hónap - 2-2 évre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélt hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás miatt hétfőn a Fővárosi Bíróság. Az egyik rendőr - az eljárás adatai szerint nyilvánvalóan Meggyes Tamás volt esztergomi polgármester érdekében - jogosulatlanul lekérte mobiltelefonok híváslistáit. A nem jogerős ítélet szerint az elsőrendű vádlott ismeretlen személy kérésére 2008 márciusában négy ember mobiltelefonjának híváslistáit kérte le a szolgáltatótól jogosulatlanul. Az ítélet szóbeli indoklása szerint az eljárás során nem volt kétséget kizáróan bizonyítható, hogy Meggyes Tamás kérte a vádlottat a híváslisták megszerzésére, a volt esztergomi polgármester nem is volt vádlottja a büntetőeljárásnak. A bíró szerint a korábban meghallgatott tanúk nyilatkozataiból azonban nyilvánvalóan következik, hogy Meggyes érdekében követték el a bűncselekményt.

Napirenden a testület sorsa A parlament hétfői ülésnapján téma volt Tétényi Évának, Esztergom független polgármesterének hétvégi "zarándoklata" és a kormány képviselőjének átadott petíciója, amelyben az együttműködés hiánya miatt a testület feloszlatását és új választások kiírását kéri a kormányfőtől. Az ülésen Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője hívta fel a figyelmet a 7519 esztergomi aláírását tartalmazó petícióra. Többek között elmondta: "ha a kormány nem hallgatja meg a helyi emberek segélykiáltását, akkor a város működésképtelenné válik, mert a Fidesz egy pártkáderért feláldoz egy 33 ezres várost".

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter válaszában elmondta: az esztergomi petíciónak megnézik a tartalmát és a jogszabályok szerint fognak eljárni. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!