Közélet

2009.03.15. 12:12

Szili Katalin alig ért oda a Kossuth-szobor avatására

Vasárnap délelőtt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke leplezte le Kossuth Lajos szobrát Ácsott, az Emlékparkban. Reggel még a fővárosban vett részt a hiavatlos ünnepségen, így éppen hogy odaért a 11 órakor kezdődő avatásra.

M. H.

Az Emlékparkba még pénteken érkezett meg az egészalakos bronz szobor, amely Kossuth Lajost kalapját éppen megemelve örökíti meg.  Akkor elsőként a több tonnás, ulkáni kő talapztaot helyezték el, majd a köztéri műalkotás került egy daru segítségével a helyére.

A szobrot Szili Katalin mellett Nagy Irén az ácsi Kossuth Lajos Asztaltársaság elnöke és a város polgrmestere, Csöbönyei Imre leplezte le.

A zuhogó eső ellenére sok helybéli kíváncsi volt leleplezésre, az esernyős vendégek között ott volt például Zatykó János komáromi polgármester, szocialista országgyűlési képviselő és dr. Völner Pál, a megyei közgyűlés elnöke is. Ő Eszter lányát is kísérte, aki a műsorban egy népdalt énekelt a hallgatóságnak.
A műsort Szili Katalin Zatykó János mellett hallgatta, miközben egy ideig ő tartotta a polgármester fölé is az ernyőt, persze Zatykó János később átvette az ernyőtartó szerepét.

A helyi Gárdonyi-iskola diákjai a szakadó esőben voltak kénytelenek előadni a betanult műsort. Fejfedő nélkül áztak mindaddig, amíg Szili Katalin odalépett hozzájuk és a fejük fölé tartotta esernyőjét.
Csöbönyei Imre ünnepi beszédében Széchenyihez kanyarodott vissza, amikor arról beszélt, hogy a múltunkon nyugszik a jelen és azon a jövendő. Véleménye szerint ebbe a gondolatba illeszkedik az új Kossuth-szobor.

Nagy Irén megemlékezésében kiemelte: sokáig keresték a megfelelő embert, aki a tettre kész Kossuthot megformálja. Nagy Benedek móri szobrászművésznek sikerült karakteres szobrot készíteni, amelyben benne van a lendület. A szobor kezdőtőkéjéhez egyébként az egyesületük tagjai adtak össze egymillió forintot.

Szili Katalin napjainkban egyedülállónak nevezte az ácsi kezdeményezést, mert ritka, hogy valakik nem kis áldozatvállalással együtt is ápolják a nemzeti hagyományokat. Elmondta: Kossuth a ma emberének is üzen, mégpedig, hogy az ő idejében a nemesek önként lemondtak az előjogukról, s Szili Katalin feltette a kérdést, ma vajon hány gazdasági és politikai vezető lenne képes erre, hogy a nemzetnek könnyebb legyen.

További részletek a 24 Óra hétfői számában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!