Közélet

2008.06.30. 07:01

Apa kezdődik! A falunapok után indul a városiasodás Ácson

Búcsút mondtak a megszokott falunapoknak. Megtartották a hétvégén az első Ácsi Városi és Civil Vígasságokat. A háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelték Ács várossá válásának egy éves évfordulóját. Csöbönyei Imre polgármestert faggattuk az elmúlt egy év tapasztalatairól.

Hajnal Dóra

- Ács egy éve lett várossá. Mi változott azóta?
- Valóban megindultunk a városiasodás útján, ez azonban nem jelent a településnek többlet bevételt. Ács 7300 lakosa azonban velem együtt örülhet azoknak a változásoknak, amelyeket az elmúlt év erőfeszítéseinek köszönhetünk. Újra van például rendőri jelenlét településünkön: négy fő lát el szolgálatot, négyen ügyelnek – egyelőre - a közbiztonságra. Ez nagy fejlődésnek számít, melyet tisztelettel megköszönök a Komárom Városi Rendőrkapitányság vezetőjének - mondta Csöbönyei Imre polgármester.

Mint megtudtuk, újra kialakulóban van a polgárőrség is, mellyel még fokozottabban javulhat a közbiztonság. Nagy eredménynek számít az is, hogy a lakossági szolgáltatók, mint a Vizák Kft., vagy a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. kihelyezett fogadóórákat tartanak, melyhez a Polgámesteri Hivatalban irodákat biztosít az önkormányzat. [caption id="" align="alignleft" width="660"] Optimistán tekint a jövőbe Csöbönyei Imre polgármester (jobbra) és az ácsiak is. Elkezdődött valami... (Fotó: H. D.)
[/caption]

Csöbönyei Imre elmondta: a város nevezetességeire, köztük a Kastély udvarában található mocsári kőrisre is nagyobb figyelmet szentelnek a jövőben. A háromszáz éves fát, a napokban kezeltették le, hogy az élettartamát meghosszabbítsák. A település legöregebb fájának ültetéséről született dokumentum is itthon maradt, a város egyik közéleti személyisége őrzi.

Nagy változást hozhat a város számára, ha elkészül a tervekben már szerepeltetett kétcsoportos bölcsőde, melynek megvalósulása csak a pályázatokon való sikeres részvételtől függ.
- Pályázatunk elbírálás alatt áll, bízunk a sikerben. A két új csoport létrehozása 25 millió forintos beruházás. Az óvoda épülete korábban úgy készült, hogy alkalmas legyen a további bővítésre. Az új bölcsődei ellátással a lakosság számát szeretnénk növelni – magyarázta a polgármester, majd folytatta:

- Nagy fejlesztések várnak az ácsi oktatási intézményeinkre. Jelenleg 250 millió forintos beruházásra adtunk be pályázatot, az első fordulóban sikeresen szerepeltünk, várjuk a következő eredményét. Sikeres elbírálás esetén korszerűsíthethjük két általános iskolánkat. XXI. századi, modern technikával felszerelt tantermeket szeretnénk - mondta Csöbönyei Imre.
Azt is megtudtuk, hogy a Polgármesteri Hivatal épülete is megérett a fejlesztésekre: 75 milliós beruház tervei már készen állnak, a fejlesztésekben funkcióbővítés és akadálymentesítés is szerepel.

Ács várossá válása óta eltelt egy évben jelentős szolgáltatásbővítés ment végbe. Egyre erősödik a civil szféra, a kulturális élet fellendítésének első lépésein már túl vannak.
Németh Gyula, a Bartók Művelődési Ház vezetője is szívesen beszél a tervekről, bár véleménye szerint még gyarapítani kell az önkormányzat bevételeit ahhoz, hogy nagyokat merjenek álmodni. - Az önkormányzat nehézségeit a művelődési ház is megérzi – mondta.
- Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a városi címhez, valóban városias szolgáltatások párosuljanak. Ezt azonban a lakosság együttműködése nélkül aligha vihetik sikerre – magyarázta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!