statisztikai adatok

2019.05.04. 11:30

Kevés a bűneset Tatabányán az országos átlaghoz képest

Viszonylag kevés kiemelt bűncselekmény történik Tatabányán – legalábbis erre engednek következtetni a Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) legfrissebb adatai. Tatabányán csaknem egyharmadával kevesebb súlyos bűncselekmény történik annál, amit az országos átlag alapján a város lakosságszáma elvileg „indokolna”.

Várvizi Tamás

A PRE-STAT adatbázisa olyan részletes, hogy településekre lebontva is meg lehet nézni, egyes bűncselekmény-típusokból mennyit követtek el egy adott évben. A 69 ezer lakosú Tatabányán a tavalyi esztendőben összesen 590 kiemelt bűncselekmény történt.

Ebbe a kategóriába sorolandó az emberölés, a testi sértés, a kiskorú veszélyeztetése, az embercsempészés, a garázdaság, az önbíráskodás, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények, a lopás, rablás, kifosztás, a zsarolás, a rongálás, az orgazdaság, illetve a járműlopás. Ezer lakosra ennek megfelelően 8,5 ilyen eset jutott, ezzel a megyeszékhely az 50 ezer fő feletti városok mezőnyében a középmezőnyben helyezkedik el.

Egyre kevesebb a bűneset

Ha kitekintünk megyehatárainkon túlra, elmondhatjuk, hogy országosan is csökkent a bűnesetek száma 2018-ban.

A PRE-STAT 2010-ig visszamenőlegesen tartalmaz adatokat: akkor összesen mintegy 430 ezer bűnesetet regisztráltak a hatóságok, tavaly viszont már csak „mindössze” 185 ezret, miután 2017-hez képest 30 ezerrel tovább csökkent a számuk. A közbiztonsági helyzet javulása a súlyos bűncselekmények esetében is látványos volt. Míg 2010-ben még csaknem 250 ezer ilyen esetet tartottak nyilván Magyarországon, 2018-ban már 100 ezer alá csökkent a számuk. A kutatás egyébként arra is rávilágít: minél magasabb egy település lakosságszáma, annál több a súlyos bűncselekmény.

Az adattár egy adott népességszámhoz rendel hozzá egy „elméletileg indokolt” kiemelt bűncselekményszámot, amit a tényleges adatokkal összevetve eldönthetjük, hogy az adott település az átlagnál biztonságosabb vagy veszélyesebb volt-e. Figyelemreméltó ennek alapján, hogy a trendtől való százalékos eltérés Tatabánya esetében -26 százalék, ami azt jelenti, hogy 26 százalékkal kevesebb súlyos bűneset történik annál, ami a lakosságszáma alapján elvileg „indokolt volna”.

Az országos összesítés alapján egyébként Zalaegerszeg a relatíve legbiztonságosabb nagyváros, ott a trendtől való eltérés -56 százalék, míg a legrosszabb helyzetben Győr van ebből a szempontból, +49 százalékkal. Abszolút számosságát tekintve természetesen Budapest az első, relatív pozíciója alapján pedig a második legveszélyesebb volt.

A megyénken belül a járásokat vizsgálva arra a következtetésre juthatunk, hogy a Tatabányai és az Oroszlányi járás a „veszélyesebb”, míg például a tataiban és az esztergomiban nyugalmasabb az élet, a 100 ezer lakosra jutó kiemelt bűncselekményeket tekintve (fontos megjegyezni: járásokról beszélünk, tehát egy-egy nagyobb városról, és a környező községekről együttvéve).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában