Hírek

2006.03.06. 00:00

Széthúznak a palesztinok

A palesztin Fatah mozgalom törvényhozói úgy döntöttek, hogy nem csatlakoznak a Hamasz vezette koalíciós kormányhoz.

Csák Elemér

Nemzetközi diplomáciai egyeztetések kezdődtek azt követően, hogy a mérsékeltnek mondott palesztin mozgalom visszautasította a kormányban való részvételt. A Mahmúd Abbász palesztin elnök által vezetett Fatah egyebek mellett azzal indokolta a határozatot, hogy a Hamasz nem ismeri el az Izraellel korábban megkötött békeegyezményeket. A Hamasz Moszkvában tárgyaló vezetői azt közölték, hogy bár jobban szeretnének partneri viszonyt a Fatahhal, 74 képviselői helyük és négy független képviselő garantált támogatása elegendő lehet a Fatah nélkül is.

A szélsőségesek vezetője egyébként elutasította azt az orosz felszólítást, hogy ismerjék el Izraelt, és fegyverezzék le a Hamasz fegyveres szárnyát. Háled Mesaal, a mozgalom politikai irányítója Moszkvában azt mondta: világossá tették az orosz vezetők előtt, hogy a fegyvereseknek nem lesz belpolitikai szerepük, csak az izraeli megszállással szemben fognak fellépni. Megismételte a Hamasz ajánlatát: véget vetnek az öngyilkos merényleteknek, ha Izrael beszünteti a palesztin civilek elleni erőszakot. Izrael viszont kitart amellett, hogy támadásai nem civilek ellen irányulnak. Músza Abu Marzúk, a Hamasz második számú politikai vezetője közölte: Izrael elismerése a palesztinok valamennyi jogának a megtagadását jelentené. Marzúk bírálta az Izrael és a palesztinok közötti korábbi békemegállapodásokat; mint mondta, azok nem határozzák meg Izrael állam határát.

Az orosz fővárosban a Hamasz vezetői találkoztak a mohamedán közösségek képviselőivel, s fogadta őket II. Alekszij is. Moszkva és minden oroszok pátriárkája a békés párbeszédet szorgalmazta, s emlékeztetett arra: egyháza mindig azt vallotta, hogy a zsidó és a palesztin állam megférhet egymással a Közel-Keleten. Vlagyimir Putyin orosz elnök amerikai kollégájával valamint a német és az izraeli kormányfővel tárgyalt a helyzetről.

Rakéta hullott egy izraeli atomerőmű területére

lapjelentés szerint egy rakéta hullott az Askelónban működő atomerőmű területére. A Gázai övezetből kiinduló pénteki rakétatámadás nyomán szóba került állítólag, hogy óvóhelyeket létesítenek az atomerőmű dolgozói számára. Az utóbbi időben palesztin szélsőségesek által indított számos Kasszám rakéta csapódott be az askelóni nukleáris létesítmény közelében. Az al-Kaida második számú vezetője közben videoüzenetben szólította fel a Hamaszt, hogy ne fogadja el Izraeltől a békekötés eddigi feltételeit. Aiman al-Zavahiri videoüzenetét az arab Al-Dzsazíra hírtelevízió mutatta be. Az al-Kaida vezetője a felvételen arra ösztönzi a terrorista csoportként számon tartott, kormányzásra készülő Hamaszt, hogy továbbra is fegyverrel harcoljon Izrael ellen. A fő terrorista árulónak nevezte a leköszönő palesztin kormányt.

Ezek is érdekelhetik