Párizs

2024.03.14. 13:45

Olimpiai selejtező: csatába indul a férfi kéziválogatott

Csütörtök este Tatabányán Tunézia válogatottja ellen kezdi meg szereplését a férfi kézilabda-válogatott az olimpiai selejtező tornán.

Túri Csaba

Gőzerővel készült a válogatott a nagy megmérettetésre

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Az elmúlt hetekben az ország kézilabdát szerető közössége Tatabányára figyelt. Először a női kézilabda-válogatott fogadta a Tatabányai Multifunkcionális Csarnokban Svájc válogatottját egy felkészülési mérkőzésen, majd szintén a nőknél a Török Bódog Magyar Kupa négyes döntőjét rendezték ugyanitt. Az idővel párhuzamosan a kézis események nívója is nőtt, így érkeztünk el ahhoz a hétvégéhez, amikor a férfi kéziválogatott Komárom-Esztergom vármegye székhelyén olimpiai selejtező tornán harcolhatja ki a párizsi szereplést. 

Az olimpiai selejtezőn már a kezüket kell használni a válogatott játékosainak
Az olimpiai selejtezőn már a kezüket kell használni a válogatott játékosainak
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Nemzeti csapatunk jó előjelekkel vág neki az olimpiai selejtezőtornának, a januári Németországban rendezett Európa-bajnokságon történelmi sikert elérve az ötödik helyen végeztek. A válogatott a külső szemlélő számára is jól láthatóan remek közösséget alkot, ami a csapatsportokban nagy előnyt tud jelenteni. A mérkőzések előtt pár nappal a média számára tartott sajtótájékoztatón és nyilvános edzésen is azt láthatta a jelenlévő, hogy nagyszerű hangulat uralkodik a csapatnál. 

A kerethez visszatért Mikler Roland csapatkapitány, aki a kontinensviadalt éppen a mostani torna miatt hagyta ki. Bár az Eb-t nehéz volt otthonról átélnie, elmondása szerint jó döntést hozott, ugyanis jelenleg jó formában érzi magát. Mikler visszatérése mindenképpen nagy erősítés, annak ellenére, hogy Németországban remekül sikerült a pótlása, többek között a tatabányai Bartucz Lászlónak is köszönhetően. Bartucz szintén beszélt oldalunknak a várakozásairól, többek között elmondta azt is, bár kívülről nyugodtnak tűnhet, egy egészséges meccsdrukk már benne is dolgozik.

Szenvedtünk már vereséget az olimpiai selejtező első ellenfelétől

Kezdésnek a selejtező csoport látszólag legkönnyebb ellenfelével, Tunéziával kezdünk, ahol a mieink kikövezhetik az utat Párizs felé. Lebecsülni azonban korántsem szabad az afrikai válogatottat, főleg, hogy ezen a szinten egyre kisebbek a csapatok közötti különbségek. A selejtező előtti napokban a szerződését 2028-ig meghosszabbító Chema Rodriguez szövetségi kapitány is kiemelte, az első találkozó egy tornán mindig veszélyes és egyben sorsdöntő is lehet. Ancsin Gábor szintén veszélyes ellenfélnek tartja Tunéziát, hiszen nem a megszokott európai kézilabdát játsszák, ezért különösen nagy hangsúlyt kell fektetni az ellenük való felkészülésbe.

A két válogatottnak nincsen nagy múltra visszatekintő közös története, azonban a kevés találkozóik ellenére már szenvedtünk vereséget. Az 1995-ös Izlandon megrendezett világbajnokságon óriási meglepetésre a kiesésünket jelentette a tunéziaiak győzelme, nagy felháborodást keltve akkoriban a szakmában. Ezután 2012-ben felkészülési mérkőzésen tudtunk győzni négy góllal, majd a 2019-es világbajnokságon öt góllal bizonyultunk jobbnak az afrikai együttesnél. Amikor a magyar válogatott legutóbb olimpián szerepelt, Tunézia szintén kint volt az ötkarikás játékokon Londonban. Akkor hozzánk hasonlóan tovább tudtak menni a csoportból, de a későbbi bronzérmes horvátok megálljt parancsoltak nekik, igaz mindössze három góllal tudtak nyerni. Az elmúlt években is meg tudtak szorongatni európai ellenfeleket. Például az Eb-n minket megverő Ausztriával ikszeltek, de a szintén a csoportunkba tartozó portugáloktól is csak egyetlen góllal kaptak ki.

Egy biztos: végig magas hőfokon kell teljesíteni, a legkisebb dekoncentráció is okozhat problémákat. Olimpiát csak négy évente rendeznek, ha most hibázunk, évek múlva tudunk csak javítani. A játékosaink a jelek szerint azonban felkészültek és készen állnak, hogy beteljesítsék az álmaikat és megváltsák a repülőjegyeiket Párizsba.

Az olimpiai selejtező programja
Március 14., csütörtök:
18:30 Norvégia-Portugália
21:00 Magyarország-Tunézia

Március 16., szombat:
17:00 Portugália-Tunézia
19:30 Norvégia-Magyarország

Március 17., vasárnap:
18:30 Tunézia-Norvégia
21:00 Magyarország-Portugália

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában