Kemma.hu videó

2024.02.06. 11:25

Olimpiára mehet a tatai Kun Anna, ebben bízik a vívószövetség elnöke +videó

Csampa Zsolt, a Magyar Vívószövetség elnöke is ellátogatott az elmúlt hétvégén rendezett komáromi sportünnepre. A sportvezető készséggel válaszolt kérdéseinkre. Elárulta, milyen barátság köti a városhoz, illetve arról is beszélt, milyen esélyei vannak a tatai Kun Annának kijutni a párizsi olimpiára.

Körtvélyfáy Dina

Csampa Zsolt ajándékkal érkezett Komáromba

Forrás: 24 Óra

Fotó: Kovács László

– Mi a látogatásának magyarázata a komáromi sportünnepen? A város nem igazán számít a vívás fellegvárának.

– Egyrészt dr. Molnár Attilával, a város polgármesterével évtizedes barátság köt össze minket, többször jártam itt az évek során, talán annyi titkot elárulhatok, hogy együtt teniszeztünk. Másrészt azt hallottam, Komárom sportos település. A terveink között szerepel az is, hogy a vívást is becsempésszük a város többi választható sportága közé.

– A vármegyében több kiváló vívó sportegyesület is működik. Velük találkozik rendszeresen?

– Igen, szeretek kimenni különféle helyszínekre. Lehetne üldögélni Budapesten egy irodában, de akkor nem tudnék olyan sok információt begyűjteni. Találkozom a tatai, tatabányai polgármesterekkel és az egyesületek elnökeivel is. A városvezetőkkel arról is egyeztetek, mit tudunk mi adni a szövetség részéről, illetve ők mit tesznek hozzá a sportág fejlesztéséhez. Valamilyen megoldást mindig találunk.

– Kun Annát az elmúlt időszakban sérülés hátráltatta, viszont így is előkelő helyet foglal el a világranglistán. Ön szerint ott lesz az olimpián?

– Nehéz előre jósolni. A csuklótörése az edzőtáborban, bemelegítéskor, egy szerencsétlen szituációból fakadt. Hátrafutás közben megbotlott és szerencsétlenül esett a kezére. Úgy tudom, a rehabilitációja egész jó irányba halad, de ahogy szokták mondani, az emberi szervezet kifürkészhetetlen, az orvosok számára is tud meglepetést okozni. Anna a másik kezével is gyakorol, hogy a lendülete megmaradjon, meglátjuk, mi lesz, bízunk a kijutásban.

– Hány csapat juthat ki az olimpiára?

– Még hátra van két világkupánk, és a budapesti Grand Prix, ami egyéniben számít. Minden fegyvernemben számon tartjuk, hogy milyen számokat kellene elérni a kijutáshoz. Jelen pillanatban a férfi és a női kardcsapat, valamint a férfi párbajtőrcsapat van kijutó helyen. Férfi tőrben Dósa Dani, nőiben pedig Pásztor Flóra esélyes az olimpiai szereplésre egyéniben. A párbajtőrözőknél Kun Anna van kijutó helyen, de pár pontra marad csak le tőle Muhari Eszter, aki nemrégiben igazolt Tatabányára.

– Milyen eredményt vár a magyar vívóktól a párizsi olimpián? Mennyi éremmel lenne elégedett?

– Egyelőre jussunk ki, záródjon le az olimpiai kvalifikációs időszak. Nem szeretek latolgatni. Sokan mondják, hogy szerzünk három aranyat és két ezüstöt, de azt gondolom, erről mindenkinek az ottani formája dönt. A francia válogatott erős, a verseny pedig Párizsban lesz, egy olyan környezetben, ahol több ezer néző elfér. Elkezdjük felkészíteni a vívóinkat erre a különleges helyzetre, amit vagy el kell fogadni, vagy ki kell zárni, habitustól függően.

– Ha nem szeret latolgatni, azt se kérdezzem meg, Szilágyi Árontól elvárás-e, hogy újra aranyérmet szerezzen?

– Áron mindig maximalista. Ha pástra lép, a dobogó legfelső fokára szeretne állni. Mint mondtam, fontos az aznapi forma, Áron mindig 24 órás, percre pontos terveket készít minden világversenyre. Bízom benne, hogy szép eredmények születnek Párizsban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában