Múlt

2024.01.07. 11:28

82 éves lenne a '68-as olimpia hőse, akit ezrek csodáltak Tatabányán

December 14-én lett volna 82 éves az 1968-as olimpiai döntő egyik hőse, Menczel Iván.

Kemma.hu

A korábbi középpályás 1941. december 14-én a Nógrád vármegyei Karancsalján született. 12 évesen a Salgótarjáni Bányász csapatában kezdett el futballozni, s itt mutatkozott be az NB I-ben mindössze 17 évesen. Salgótarjánból 1963-ban került Tatabányára, ahol az 1964-es és az 1966-os magyar bajnokság végén bronzérmes lett.

Menczel Iván első bajnoki bronzérme 1964-ból, melyet Tatabányán nyert. 
Forrás: Puskás Intézet/Menczel-hagyaték

1968-ban igazolt a Vasashoz. Az angyalföldi csapattal további két NB I-es bronzéremmel (1968, 1970–1971) gazdagította éremkollekcióját, valamint 1970-ben Közép-európai Kupa-győzelmet ünnepelhetett. Az aktív labdarúgást a budapesti Vasas Izzó együttesében fejezte be 1976-ban.

Menczel Iván az 1960-as Európa Kupa-győztes magyar ifjúsági válogatott tablóján

Menczel Iván a magyar labdarúgó-válogatottban sosem kapott esélyt a bizonyításra, de 1968-ban a mexikói olimpia összesen mérkőzésén pályára lépett. Ő szerezte a magyar csapat első gólját a tornán. Az olimpián háromszor volt eredményes, a csoportkörben Salvador és Izrael ellen, valamint a döntőben Bulgária kapuját vette be. A finálé 41. percében Menczel Iván egyenlített, majd kiosztott két gólpasszt, a mieink pedig 4–1-re győztek a bolgárok ellen. A mérkőzésen kemény, sokszor durvaságig fajuló szabálytalanságok történtek, ezért a játékvezető három bolgár játékost és a negyedik gólunk szerzőjét, Juhász Istvánt is kiállította.

Menczel Iván a visszavonulása utáni évek edzőként dolgozott a Vasas Izzó utánpótlásában, a Vörös Csillag Gépgyárnál és Fóton. Az olimpiai bajnok játékos 69 esztendősen 2011. november 25-én hunyt el Salgótarjánban. Hagyatékának egy részét a Puskás Intézet őrzi. Fia, Menczel Gábor a népszerű Bonanza Banzai nevű zenekar billentyűs zenésze volt 1988 és 1994 között.

Bámulatos második félidő 

Tatabánya—Pécs 7-0 (1:0)
A hétköznap ellenére 9 ezer néző volt a tatabányai pályán, amikor a tartalékcsapatok 1:0-ás hazai győzelem után levonultak a pályáról. A Tatabánya vasárnapi összeállítása egy helyen változott: a jobbszélen Lieber mutatkozott be jól. 

Hazai támadásokkal kezdődött a találkozó s a 6. percben Szabó néhány méterre járt már a pécsiek kapujától, de Rapp leszedte a lábáról a labdát A 10. percben viszont már megszületett az első gól is: Menczel szabadrúgása után fejről-fejre szállt a labda Szekerestől Csernaiig, majd onnan a hálóba. 1:0. 
Géléi kapujára csak negyedóra eltelte után ment az első lövés. Utána kicsit ellaposodott a játék, több tatabányai és egy nagy pécsi helyzet jelentett csak eseményt, de újabb gól szünetig nem esett 

Annál több a második félidőben. A Tatabánya az első perctől kezdve hihetetlen becsvággyal, remekül küzdött s erre a pécsieknek nem volt ellenszerük. A 48. percben Menczel nagy lövését még szögletre tolta Rapp, de a beívelt labdát ugyancsak Menczel fejjel a tisztán álló Szekereshez továbbította, akinek még arra is volt ideje, hogy igazítson rajta s úgy lőjjön a bal alsó sarokba. 2:0. 

Az 55. percben újból szép támadás gördült a pályán, a pécsiek képtelenek voltak közbeavatkozni. Szuromi még a kapust is kicselezte, labdája ugyan a kapufáról visszapattant de a befutó Szabó közelről a hálóba gurította (3:0)

A 62. percben gyors, jobboldali akció után Szabó beadott, Menczel fejjel Csernaihoz tálalt aki hatalmas gólt lőtt a bal felső sarokba (4:0) Ellenállhatatlanul játszott a Tatabánya.

A 78. percben a kaputól 22 méterre szabadrúgáshoz jutott a hazai csapat. Menczel állt neki s a remekül eltalált labda, mintha zsinóron húzták volna vágódott a bal sarokba (5:0)

A 86. percben a Csernai szöglete után kipattanó labdát a felfutó Kovács Tibor 16 méterről bombázta a léc alá (6:0)

A 89. percben Szuromi remekül ment el a szélen, beadását a jókor érkező Szabó értékesítette, kialakítva ezzel a 7:0-ás végeredményt.

Ilyen kitűnően már régen játszott a bányászcsapat mint most, a második félidőben. Jellemző erre az, hogy a pécsiek legjobb embere Rapp, a kapus volt aki legalább öt biztos gólhelyzetet tisztázott S mégis kénytelen volt hétszer kiszedni a hálóból a labdát — ugyanannyiszor, mint a tavaszi idény eddigi 9 mérkőzésén együttvéve. 

S mit mondtak a mérkőzésről a szereplők? 
Menczel: – Végre azt produkáltuk, ami benne volt a csapatban. Még gólokat lőhettünk volna, de Rapp jól védett.

Szekeres: — Mit is lehet ilyenkor mondani. Mindenki jól játszott s én a szép győzelem mellett külön örülök annak is, hogy végre belőttem első Idei gólomat. 

Hidegkúti edző: — A második félidőben korszerűen és egyszerűen játszott a csapat s ez a kettő összefügg. Mert az egyszerű játék gyorsítja és eredményessé teszi az akciókat. Nagyon elégedett vagyok a fiúkkal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában