Kajak-Kenu

2023.06.24. 19:58

Szülővárosa fogadta be a doppingvétség miatt évekre eltiltott tatai kajakozót

Horváth Bence kajakost 2018-ban négy évre tiltották el, de most visszatért. Korábbi klubja, a Győr nem is támogatja a próbálkozását, ezért a Tata színeiben indult a közelmúltban egy válogató versenyen.

Kemma.hu

Horváth Bence visszatért

Forrás: NSO/Földi Imre

Kalandos volt az eltiltása és a visszatérése is a Horváth Bence kajakosnak. A tatai születésű sportoló és párja, Szomolányi Máté indulási jogát 2016-ban csupán négy nappal a riói olimpia nyitóünnepsége előtt vonta vissta a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ). A két versenyző jogilag ugyan nem követett el doppingvétséget, a mintájukban azonban szintetikus anyagra bukkantak – ezt nevezték akkoriban atipikus mintának. Aztán év végén a szövetség fegyelmi bizottsága jogerősen felmentette a két sportolót, határozatba foglalva, hogy nem követettek el etikai vétséget. Az MKKSZ tehát elismerte, hogy jogilag rossz döntést hozott. 

Mire lecsengett volna az ügy, jött a következő. Horváth Bence 2017-ben ugyan ezüstérmet szerzett a racicei világbajnokságon, de utóbb kiderült, hogy doppingvétséget követett el – EPO-t mutattak ki a szervezetében –, ezért törölték az eredményét, majd 2018 áprilisában a szövetség közleményben tudatta, hogy négy évre eltiltották.

Édesanyja hatására ragadott evezőt
A 2016-os olimpia előtt a Magyar Olimpiai Bizottság így mutatta be Bencét: nyolcévesen kezdett kajakozni édesanyja hatására, édesapjára pedig példaképként tekint. Utánpótlás versenyzőként már sikeres volt, a 2015-ös U23-as világbajnokságon aranyérmet nyert. Szabadidejében szívesen néz sorozatokat, kedvence a Family Guy. Szereti a rapzenét.

A négy év lejárt, így Horváth visszatérhetett. Korábbi klubja, a Győri Vízisport Egyesület nem is volt hajlandó benevezni őt a válogatóra, ezért Horváth Bence a Tatai Hódy SE színeiben indult Szegeden a közelmúltban. Mint azt a Magyar Nemzetnek elmondta a verseny előtt, nincs rajta teher, idén addig összesen háromszáz kilométert evezett, az állóképessége szinte nulla, de élvezi a kajakozást. 

Két olimpia kiesett az életemből. Az egyiket elvették tőlem, a másikat én rontottam el. Hét éve elképesztő formában voltam, állítom, két éremmel tértem volna haza Rióból, s ha nem csinálok hülyeséget, Tokióban akár én nyerhettem volna. Noha harmincegy éves vagyok, még mindig fiatalnak érzem magam, szeretnék kijutni a párizsi olimpiára

− fogalmazott Horváth, aki tatai színekben végül a 200 méteres egyes futamban döntőbe jutott, és ott 5. helyezést ért el. Ahogy a Hódy Facebook-oldalán az anyaegyesületébe visszatérő sportolóról írták, Bencét támogatták visszatérésében, és nem okozott csalódást az eredménnyel.

Mint kiderült, Horváth az eltiltása alatt a családi vállalkozásban dolgozott, bulizott. Ahogy fogalmaz: fiatal, szeret élni. Januárban kezdett edzeni, illetve kondizni, de leginkább azért, hogy nyárra ledolgozza a hurkáit. 
− Magam is meglepődtem, hogy milyen gyorsan visszatért az erő az izmaimba. Májusban aztán néztem a tévében a szegedi világkupát, s láttam, hogy milyen időket eveznek a többiek. Úgy döntöttem, kipróbálom, mire vagyok képes lényegében edzés nélkül. Magam is meglepődtem azon, hogy harmichét másodpercen belül letekertem a kétszáz métert. Egy hét múlva már befértem harminchat alá, s nem tudtam elnyomni magamban a késztetést, hogy elinduljak a második válogatón – mesélte el röviden a rá jellemző laza stílusban a visszatérése történetét Horváth Bence a Magyar Nemzetnek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában