Luterán Petra

2023.06.21. 11:30

A tatabányai atlétalány a fél karját elvesztette, a motivációját viszont nem

Októberben még a kórházban ápolták, most pedig a paraatlétikai világbajnokságra kvalifikálta magát Luterán Petra, a Tatabánya Sport Club versenyzője. Bal alkarját elvesztette, a motivációját viszont nem: nagy sikerrel tért vissza a versenysporthoz.

Körtvélyfáy Dina

Luterán Petra és édesapja, edzője, Luterán László

Forrás: Beküldött

A szárligeti Luterán Petra korábban a magasugrásban találta meg önmagát. A Tatabányai Árpád Gimnáziumban érettségizett, majd az Egyesült Államokban tanult tovább. A versenyszerű sportolást végül abbahagyta, de a mozgás az élete része maradt.

Tavaly ősszel azonban egy baleset következtében elveszítette a bal alkarját.
– Már a kórházban eldőlt, hogy parasportoló leszek – mondta. – Ahogy a műtéti folyamatok zajlottak, látszott, hogy ennek az egésznek az lesz a vége, hogy elvesztem a bal alkaromat. Ez nagy trauma volt. Először apa mondta, hogy újra versenyezhetnék, parasportolóként.

Mire kijött a kórházból, családjával eldöntötték, valóban elkezdik a felkészülést. Petrának kellett is a fogódzkodó, hogy lelkileg és fizikálisan is feldolgozza a megrázkódtatást. A sérültségi szintjének megfelelő, T47-es kategóriában azonban nincs magasugrás, így új versenyszámok után kellett néznie. Végül a sprintszámok és a távolugrás mellett döntöttek.

Több világversenyre is szeretne eljutni
Petra számára nem ismeretlen a versenyek világa, A 2014-es nanjingi ifjúsági olimpián negyedik helyezést ért el magasugrásban. Ám a futószámok teljesen mások, mint a magasugrás, a felkészülés elején tart.
– 2022 októberében még kórházban voltam, műtéteken estem át – idézte fel. – Az a célom a világbajnokságon, hogy tapasztalatot szerezzek, kihozzam magamból a legjobbat, remélem egyéni csúcsokat is sikerül döntenem.
A jövőben szeretne több világversenyre is eljutni. Jövőre pótolnak be egy elmaradt világbajnokságot is, illetve paralimpia is lesz, mindkettőre ki akar jutni. Bár szabadideje nem sok van, a természetben tud igazán kikapcsolni.

Petra felkészülése sem szokványos. Mivel az Egyesült Államokban él férjével, édesapja – Luterán László, aki az edzője is egyben – minden nap küldi neki online az edzéstervet. Petrát az edzésekre a férje, az anyósa, vagy az apósa kíséri el, ők videókat készítenek az edzésről, segítenek neki cipőt kötni, gereblyézni, mérni. A videókat elküldik Petra édesapjának, aki elmondja, mit látott, min kellene változtatni.

Felkészülése pedig igazán jól sikerült, hiszen egy olaszországi világkupa versenyen 100, 200 és 400 méteres futásban, illetve távolugrásban is kvalifikálta magát a júliusban esedékes világbajnokságra.

Luterán Petra az olaszországi világkupán
Luterán Petra az olaszországi világkupán 
Forrás: Beküldött

Nagyon jól érzi magát a paraválogatott tagjaként, mint mondta, mindegyiküknek megvan a maga sérültsége, mégis mindenki motivált, boldog. Keményen edzenek, koncentráltan versenyeznek, és segítik egymást.

Petra a versenysport mellett teljes állásban dolgozik könyvelőként, munkahelye rugalmas, elengedik őt a megmérettetésekre. Hetente hatszor edz az atlétika pályán, a hetedik napon pedig gyógytornázik.

(A videón Luterán Petra 4. helyezést érő ugrása a nanjingi Ifjúsági Olimpián)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában