Mount Everest

2023.05.11. 16:46

Közel a csúcstámadás: 2. akklimatizációs kört is kipipálta Suhajda Szilárd

A volt esztergomi diák elindult harmadik, egyben utolsó akklimatizációs körére. Nincs megállás, utána tiszta mászással indul neki, hogy ezzel a technikával első magyarként megmássza a Himaláját.

Kemma.hu

A nagy találkozás: Márton Peter Price magyar és angol származású hegymászó, valamint Suhajda Szilárd az alaptáborban

Forrás: Suhajda Szilárd/Facebook

Suhajda Szilárd a tegnapi napon a kettes táborból visszaereszkedett a viharos szél miatt az egyes táborba, ahol valamivel elviselhetőbbek az időjárási körülmények – derül ki Suhajda Szilárd Facebook oldalának bejegyzéséből.

A hegymászó az előrejelzés alapján várhatóan hamarosan el tud indulni újra a kettes, majd pedig a hármas tábor irányába, hogy a harmadik egyben utolsó akklimatizációs körének végén elindulhasson a csúcsra.

Mint azt korábban megírtuk, a volt esztergomi diáknak nem ez volt az első veszélyes hóvihara az expedíciója során. A hegymászó az első és a második tábor közötti szakaszon került életveszélyes helyzetbe és csak hatalmas erőfeszítések árán tudott csak visszaérni a biztonságot jelentő 1-es táborba, ahol több, mint negyven emberrel együtt várta a tomboló vihar végét.

Suhajda Szilárd legújabb tervei szerint oxigénpalack használata nélkül mássza meg a 8848 méteres Mount Everest csúcsát. Szilárd március 23-án indult az expedícióra, amely a Kyocera Everest Expedíció 2023 nevet viseli - számolt be Szilárd Facebook-oldalán. Magyar állampolgárnak ez ilyen módon – „tisztán” – még nem sikerült. Szilárd hosszútávú projektje, a The Big Five sorozatként ismert hegymászó feladata az, hogy elérje Földünk első öt legmagasabb hegycsúcsát, az eddigi stílust követve, „tisztán”, oxigénpalack és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül, környezettudatos sportolóként teljesítve a kihívást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában