Harcművészet

2023.03.02. 13:43

Szamurájok találkoztak Naszályon

A nyilvános edzésen bárki megnézhette az éles kardos szamuráj bemutatót

G.D.V.

A naszályi iskola tornatermében zajlanak a látványos edzések

Fotó: G.D.V.

Talán sokan nem is tudják, de Naszályon a sportcsarnokban shinkendo, vagyis japán szamuráj kardvívás edzéseket tartanak. A közelmúltban a naszályi sportcsarnokban rendezték meg a Nemzetközi Shinkendo Szemináriumot, ahova többek között Hollandiából és Szlovákiából is érkeztek résztvevők. Vármegyénkben Tatabányán is van még shinkendo edzés. Ennek vezetője Zubor Sándor instruktor is részt vett a rendezvényen. 

Szabados Attila, a naszályi dojo vezetője a 24 Órának elárulta, hogy hazánkban száz körülire tehető ezen harcművészettel foglalkozók száma, ők Budapesten, Szekszárdon, Győrben, Kiskunlacházán, Dunaújvárosban, Százhalombattán edzenek. 

– A shinkendó több küzdőformát is magában foglal és egyszerre alkalmaz kardrántó gyakorlatokat, páros gyakorlatokat és éles karddal történő vágógyakorlatokat - magyarázta Attila, aki kihangsúlyozta, hogy a shinkendo fegyelemre és belső harmóniára tanít, nem versenysport. Tizenhat év felett ajánlják fiúknak és lányoknak egyaránt. A szemináriumon egyébként a résztvevőkkel Lajos Roland sensei, a Shinkendo magyarországi megteremtője, a Nemzetközi Shinkendo Szövetség magyar, szlovák, lengyel és ukrajnai vezetője foglalkozott, aki Európa szerte tart szemináriumokat. 

Örömünnep
Az éleskardos edzéseken különböző formagyakorlatokat végezünk, hogy szokják a súlyt.
- Egy gyékény össze van tekerve, be van áztatva vízbe, ez körülbelül egy emberi végtag ellenállóképességét imitálja. Az éles karddal ezeken helyezik el a vágásokat. Fakarddal ugyanis a pontosság nem látszik, viszont fontos a vágás szöge, az hogyan tartják a kardot. Egy ilyen éleskardos vágás során ezek egyértelműen kijönnek - mondta a naszályi dojo vezetője. Hozzátette: az éles karddal dolgozni egy igazi örömünnep, a harcművészet csúcsa, ráadásul nagyon látványos.

Az elmúlt hétvégén pedig nyílt edzést tartottak, ahol az érdeklődők megnézhették az igazán látványos, valódi, éles karddal végrehajtott vágásgyakorlatokat. A shinkendó több küzdőformát is magában foglal és egyszerre alkalmaz kardrántó gyakorlatokat, páros gyakorlatokat és éles karddal történő vágógyakorlatokat. Egyébként a shinkendó több küzdőformát is magában foglal és egyszerre alkalmaz kardrántó gyakorlatokat, páros gyakorlatokat és éles karddal történő vágógyakorlatokat.

 

  

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában