Két keréken

2023.03.01. 11:28

Jön a Tour de Hongrie: megint átszeli a mezőny Komárom-Esztergomot

Ezúttal Bajnánál lépnek majd be a vármegye területére a kerékpározók, az izzasztó szakasz vége pedig Dobogókőn lesz.

Herczeg István

2022.05.11. TdH 1. szakasz Csákvár - Székesfehérvár

Forrás: tourdehongrie.hu

Fotó: Mario Pertorini

Három sík és két hegyi etapból áll majd a május 10–14. közötti Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny, amelyben ismételten kiemelten fontos szerepe lesz Komárom-Esztergom vármegyének. 

Nagyon sokat léptünk előre az elmúlt években

– hangsúlyozta a viadal keddi útvonal-bemutató gáláján, 70 nappal a rajt előtt Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár. Felidézte: tavaly a magyar körversenyen talán még a Giro d’Italiánál is erősebb sprintermezőny szerepelt, erre az évre pedig még egy szintet feljebb lépett a verseny. Elmondta: a hazai kerékpársport számára fontos fejlemény, hogy az Epronex-Hungary előrelépett kontinentális csapattá, mert így a korábbinál több magyar kerékpáros mérettetheti meg magát az erős mezőnyben. 

A TdH az idén új korszakot kezd, hiszen Pro-versenyként egy szinttel feljebb lépett a nemzetközi szövetség besorolásában. Még jobban vonzva a legerősebb profi csapatokat is. Így az idén várhatóan 22 sor indul, az eddig bejelentett 16 csapat közül 7 a legmagasabb, WorldTeam kategóriában. Néhány világsztár már meg is erősítette az indulását.

Tour de Hongrie
2022. 05. 13. Tour de Hongrie 3. szakasz
Fotós: Vanik Zoltan / Forrás: bringazas.hu

A magyar körön újra összecsaphat a sprintekben Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla) és Fabio Jakobsen (Soudal-QuickStep), de láthatjuk majd azt a Matteo Trentint (UAE) is, aki már mindhárom nagy körversenyen, a Tour de France-on, a Giro d’Italián és a Vuelta a Espanán is nyert szakaszt. Az idei Tour de Hongrie nagykövete, az ír Stephen Roche elmondta: Magyarország kis ország olyan szenvedélyes emberekkel, akik rajonganak a kerékpársportért, a magyar körverseny pedig folyamatosan fejlődik. 

Nem is annyira az útvonal, hanem a résztvevők teszik igazán izgalmassá a versenyt

– fogalmazott Roche, aki 1987-ben a Giro d’Italián és a Tour de France-on aratott diadala mellett világbajnoki aranyérmet is nyert. Megemlítette, fontos, hogy a magyar versenyzők megmutathassák magukat, ezzel inspirálva a fiatalokat. 

A leghosszabb szakasz a Martonvásár–Tárnok–Etyek–Bicske–Zsámbék–Bajna–Tát–Esztergom–Két-Bükkfa–Csobánka–Pilisvörösvár–Pilisszántó–Dobogókő útvonal lesz, amelyet május 13-án indítanak majd el.

Az idei Tour menetrendje
Az idei Tour menetrendje
Forrás: Tour de Hongrie

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában