Félmaraton

2023.03.16. 06:50

„A sebesség furcsa dolog” - a kesztölci sportoló 50 felett szeretett a futásba

Sosem futott még ilyen gyorsan Dr. Nyírő András, aki az áprilisi bécsi félmaraton márciusi szintfelmérő előversenyének tíz kilométeres távját 1 óra 3 perces idővel teljesítette.

Walczer Patrik

Dr. Nyírő András a példa rá, hogy 50 felett is lehet aktívan sportolni

Forrás: Beküldött

A kesztölci sportoló egyre jobb formában van és tudatosan készül a 40. Vienna City Marathon 21 kilométeres etapjára: már a felénél jár az internetről letöltött felkészítő programnak, emellett a ráhangolódást segíti a Winterlauf elnevezésű téli versenysorozat is, melyen természetesen mindegyik alkalommal rajthoz állt. Dr. Nyírő András előbb decemberben, majd januárban és most futott az osztrák fővárosban, a hangulatos eseményeken egyre jobb teljesítmény nyújtott.

A bécsi Winterlaufon minden célba érkező virágot kapott
A bécsi Winterlaufon minden célba érkező virágot kapott
Forrás: Beküldött

– A félmaratonra rengeteget kell készülni. Az edzéstervem szerint kétnaponta kell futni, hétvégente van egy hosszabb táv. 

Általában 2 óra 30 perces idővel teljesítem a 21 kilométeres távokat, melyen szeretnék még javítani, a hosszútávú célom a 2 óra 15 perces szintidő. A sebesség furcsa dolog, egy-két percért nagyon sokat kell dolgozni. 

Nincs nap, amit kihagyhatsz, mindent a programnak megfelelően kell végrehajtani – mondta.

Dr. Nyírő András alapesetben Kesztölc és Klastrompuszta között, az esztergomi kerékpárúton, vagy Budapesten, a Margit-szigeti futópályán készül, ritkábban a dorogi futókörösökkel sportol együtt. A tervben vannak olyan edzésnapok, amikor a gyorsaságra kell fókuszálnia, máskor pedig két és fél órán keresztül nyugodt tempóban kell futnia. Megjegyezte, hogy a kezdet nehéz volt, akkor még nem igazán volt hozzászokva a terheléshez, de sikerült beillesztenie a napirendjébe a sportolást és azóta élvezi a mozgást. Emellett játékként, kihívásként éli meg azt, hogy egyre magasabb szintre juthat el.

A bécsi félmaratonra készül dr. Nyírő András
A bécsi félmaratonra készül dr. Nyírő András

A kesztölci sportoló elárulta, hogy családja gyakran elkíséri a versenyekre és volt olyan is, hogy az utolsó néhány kilométert együtt futották le, ami hihetetlen erőt adott neki. Az áprilisi bécsi félmaraton előtt még részt vesz egy pozsonyi öt kilométeres futáson, majd a tervek szerint júliusban a K&H mozdulj futóesten, szeptemberben a 38. Wizz Air Budapest Félmaratonon, novemberben a 20. Balatoni Félmaratonon is rajthoz áll.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában