Labdarúgás

2023.01.17. 07:00

Az olimpiai bajnok Bányász-játékos a pályáról is lerúgta Pelét +videó

Menczel Ivánnak halálfélelme volt az esetet követően.

K. A.

Menczel Iván keményen odalépett, hogy megállítsa Pelét

Forrás: wikipedia

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, több Komárom-Esztergom megyei származású, vagy megyénk valamely egyesületéhez köthető labdarúgó is pályára lépett karrierje során a közelmúltban elhunyt brazil futball-legenda, Pelé ellen. 

Köztük van a Nógrád megyéből származó, később a Tatabányai Bányásznál is megforduló Menczel Iván, aki a Vasas játékosakét játszott a Fekete Gyöngyszem ellen 1968-ban, Chilében. Ahogy a Nool is ír róla, a karancsaljai születésű labdarúgó azon a bizonyos Vasas–Santos mérkőzésen nehezen boldogult a világ legjobbjával.

De ki is volt Menczel Iván? 12 évesen már a megye legnagyobb egyesületénél, az SBTC színeiben rúgta a labdát. 17 se volt, amikor már az NB I.-es felnőtt csapatban is bemutatkozott. Négy éven keresztül viselte a fekete-fehér mezt. Ezt követően vezetett az útja Tatabányára. 1964-ben és 1966-ban bajnoki harmadik helyet szerzett csapatával – utóbbit a legendás Hidegkuti Nándor edzősködése alatt –, de itt már a nemzetközi porondon is bemutatkozhatott.

1968-ban szerződött a Vasashoz, és meghívót kapott az olimpiai válogatottba is. Egy évvel korábban az angyalföldi csapat megnyerte a Santiagóban megrendezett, nagy presztízsű Hexagonal-kupát, így ismét meghívást kaptak egy dél-amerikai túrára, ahová természetesen már csatlakozott a frissen szerződtetett Menczel is. Az ominózus mérkőzésre január 23-án került sor, ahol végül farkasszemet nézhetett a két kiválóság.

– Jobbfedezetként rám hárult Pelé kikapcsolása, de hát ez nem ment egykönnyen. A Fekete Gyöngyszem a pályán példásan dirigálta a csapatát, s a labdát alig lehetett tőle elvenni. Sokat fickándozott mellettem. Egyszer eluntam a dolgot. 

Jött a brazil támadás, szállt felénk a labda, s én a játékszert emberestül, mindenestül kivágtam a salakra. Pelé nagyot huppant, a földön maradt, s a sok tízezres közönség őrjöngésbe kezdett. Hirtelen elkapott a halálfélelem, attól tartottam, hogy valaki ott pisztolyt ránt, s keresztüllő. 

Le akartam szaladni a pályáról, de Rudi bácsi nem engedett. Később lecsillapodtak a kedélyek, noha Pelé király azon a meccsen már nem mehetett vissza a pályára. Egy szó, mint száz: „megúsztam” – idézte fel Menczel később a nagy találkozót.

Santos FC – Vasas SC 4-0 (3-0)
1968. 01. 23. Estadio Nacional, Santiago de Chile. 
Santos FC: Cláudio – Carlos Alberto Torres, Ramos Delgado, Joel Camargo, Rildo, Lima, Negreiros (Clodoaldo), Orlandinho, Toninho Guerreiro, Pelé (Douglas), Edu. 
Vasas SC: Kenderesi – Bakos, Mészöly, Makray, Ihász (Somogyvári), Mathesz, Menczel, Molnár, Puskás (Korsós), Farkas, Fister. 
Góllövők: Edu (2), Pelé, Toninho Guerreiro.

Menczel az 1968-as mexikói olimpia minden mérkőzésén pályára lépett, a Salvador és a Ghána elleni csoportmeccsek mellett pedig az ötkarikás játékok döntőjében is betalált, amit végül 4–1-re megnyertek Bulgária ellen. Aktív pályafutása után utánpótlásedzőként a fiatalabb generációkat trenírozta, majd korkedvezménnyel vonult nyugdíjba, és visszaköltözött Salgótarjánba 2011. november 26-án elhunyt el. Végső nyughelye – legnagyobb sikereinek helyszíne – az Illovszky-stadion egyik zugában kialakított kegyhely lett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában