Magyar Lhoce Expedíció 2022

2022.05.11. 17:14

Elindult! Suhajda Szilárd úton van, hogy meghódítsa a Föld 4. legmagasabb csúcsát

Az esztergomi kötődésű hegymászó május 10-én éjjel elindult a Lhoce 8516 méteres főcsúcsa felé. Tisztán, azaz mesterséges oxigén használata nélkül.

Kemma.hu

Forrás: Suhajda Szilárd/ Facebook

Suhajda Szilárd, volt esztergomi főiskolás a napokban még arról írt közösségi oldalán, hogy két akklimatizációs körön túl egyelőre vár és figyeli az időjárás alakulását, hogy aztán, ideális körülmények esetén elindulhasson a 8516 méteres csúcs felé. Az alpinista nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy a #TheBigFive projekt részeként a Magyar Lhoce Expedíció 2022 keretében meghódítja a Lhoce főcsúcsát, amely bolygónk 4. legmagasabb pontja. 

Izgatott vagyok, félek, pont amennyire kell... és persze nagyon bízok abban, hogy a következő napokban szerencsém lesz.

– fogalmazott Szilárd az indulás előtti bejelentkezésében, ahol azt is elárulta, számításai szerint május 14-én érheti el a 8516 méteres magasságot.

Az expedíció április 6-án indult, sikerét a szél erőssége, a hőérzet és a 8000 méter feletti hóhelyzet mellett befolyásolja a kiépített útvonal, valamint indulás ideje is. Szilárd azonban, május 10-én este tökéletes állapotban, csúcsformában indulhatott el a csúcshódításra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában