Büszkeség

2021.12.15. 19:56

Réde büszkesége az év legjobbja - a súlyemelő-vb-n is bizonyít

A taskenti súlyemelő-világbajnokságon egyetlen magyar versenyző képviseli hazánkat: a rédei Nagy Péter a plusz 109 kilogrammosok között próbál szerencsét. A sportoló eddigi teljesítményét is elismerték.

Raffael Veronika

Nagy Péter a plusz 109 kilogrammosok között próbál szerencsét Takentben

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. Idén 56 sportág szövetsége válaszolt az MTI megkeresésére. 

A legjobbak között

A voksolás történetében az abszolút csúcstartó Portisch Lajos sakknagymester, aki 23-szor lett első 1964 és 1994 között. Az idei győztesek közül kiemelkedik Nagy Péter is, aki kilencedszer bizonyult a legjobbnak. 

Rajta kívül a tájékozódási búvárúszó Balázs Péter 18. elsőségével, míg a tokiói olimpián ezüstérmes vitorlázó, Berecz Zsombor és a birkózó Sastin Marianna 11. alkalommal, az  asztaliteniszező Póta Georgina és a curlinges Szeker Ildikó tizedszer, a szintén vitorlázó Érdi Mária, és a teniszező Fucsovics Márton egyformán kilencedszer bizonyult a legjobbnak. A tokiói aranyérmesek közül Kopasz Bálint, Lőrincz Tamás, Milák Kristóf, Szilágyi Áron és Csipes Tamara végzett az élen sportágában.

Érdekesség, hogy a sportlövőknél a nők között a paralimpián bronzérmes Dávid Krisztina érdemelte ki az év legjobbja címet. Labdarúgásban a Dunaszerdahely játékosa, Schäfer András kapta az elismerést. A legeredményesebb hazai klubok közül az MTK nyolc, a Vasas hét, a Budapesti Honvéd hat, az Újpest és a Haladás pedig négy-négy elsőséget mondhat magáénak. Külföldi egyesület képviseletében zárt az élen öt versenyző.

Esélylatolgatás

Nagy Péter a taskenti súlyemelő világbajnokságon egyetlen magyarként vesz részt és a december 17-i pénteki játéknapon versenyzik. A súlyemelő a vb indulása előtt nyilatkozott esélyeiről és várakozásairól.

– Helyezésben nem gondolkodom, ha azt a 396 kilót összetettben meg tudom emelni, mint amit az olimpián, már elégedett leszek, de ha annál kevesebb lesz, akkor sincs semmi gond – nyilatkozta az ólomsúlyú magyar.

– Csak legyen egy jó verseny, jól jöjjenek a súlyok, a többi most nem számít. Láttam a friss rajtlistát, huszonkilencen vagyunk a kategóriámban, én a B csoportba kerültem, s a világbajnokság utolsó napján fogok emelni – emlékeztetett a súlyemelő. 

Nagy Péter kitért arra is, hogy a vb előtt részt vett egy spanyol erőpróbán, ahol annyit teljesített, amennyit előtte levő edzésein még nem tudott. 

– Jól ment kint, örültem neki nagyon. Szakításban 172, lökésben 210 kilót csináltam, s mindkét fogásnemben maradt bennem bőven tartalék, úgyhogy jó előjelekkel várom a világbajnokságot – jelentette ki. Hozzáfűzte, hogy a héten még itthon készül, majd jövő hétfőn utazik Taskentbe. 

Eredményes évek állnak mögötte Nagy Péter 2005-ben már magyar bajnok volt. A 2012-es Európa-bajnokságon összetettben hetedik, szakításban harmadik, lökésben nyolcadik volt. A Magyarország rendelkezésére álló egyetlen férfi olimpiai kvótát Nagy kapta meg. A 2021-es Európa-bajnokságon összetettben és a két fogásnemben is nyolcadik lett. A tokiói olimpián megnyerte a B csoport küzdelmeit, összesítésben pedig a 7. helyen végzett. 2009 és 2018 között két kivétellel minden esztendőben az Az év magyar súlyemelője elismeréssel illették. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában