Hátraarc

2021.10.03. 07:00

Visszafordult a volt esztergomi diák, Suhajda Szilárd és társa a csúcsmászásról

Eleve később indultak, aztán 7526 méterről vissza is kellett fordulniuk. Suhajda Szilárd és Klein Dávid pár nap múlva folytatja a Zajo Dhaulagiri expedíciót.

Kemma.hu

Eleve később indultak, aztán 7526 méterről vissza is kellett fordulniuk. Suhajda Szilárd és Klein Dávid pár nap múlva folytatja a Zajo Dhaulagiri expedíciót.

Forrás: Facebook

Fotó: Suhajda Szilárd

Mint azt Facebook-oldalukon írták, a két magyar hegymászó épségben visszaért az alaptáborba és jól van. Klein Dávid és Suhajda Szilárd 7526 méterről fordult vissza lavinaveszély miatt. Posztjukban hozzátették, hogy lényegében azóta is folyamatosan esik a hó.

„Erre a próbálkozásra úgy tekintünk, mint egy nagyon erős akklimatizációs körre. Most 1-2 napot biztosan az alaptáborban maradunk és amint az időjárás engedi, ismét elindulunk felfelé” – fogalmazott Suhajda.

Suhajda és Klein pár napos regeneráció után folytatja a Zajo Dhaulagiri expedíciót (Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook)

Szilárd és Dávid eleve halasztással kezdte meg a mászást az akklimatizációs körök után az alaptáborból a 8167 méteres Dhaulagirire. Szeptember 30-án hajnalban nem indulhattak el a hármas tábor felé a hegyen uralkodó hóviszonyok miatt. A magyar alpinisták egy rövid telefonhívás során számoltak be arról, hogy egy csapat – akik aznap készültek elérni a csúcsot – a mély hó miatt visszafordult, többen pedig a hármas táborban várakoznak.

Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, Suhajda és Klein még szeptember elsején indult hazánkból Nepálba, azóta pedig elérték az alaptábort, túl vannak az akklimatizáción, így már csak a „Viharok hegyének” csúcstámadása vár rájuk, amelyet tiszta mászással, vagyis oxigén-palack és teherhordók nélkül kívánnak teljesíteni a Zajo Dhaulagiri 2021 expedíción.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában