Rovarok bigyókból

2024.04.30. 14:06

Órákból pókok, legyek, szúnyogok - kütyük, amiket neked is látnod kell!

Különleges kiállítás nyílik a tatabányai KPVDSZ Művelődési Házban május 3-án. Szücsy Péter iparművész világszinten is egyedülálló munkáit tényleg mindenkinek látnia kell.

Kemma.hu

Szücsy Pétert kisiskolás korában kezdték el érdekelni a robotok, műszerek, szerkentyűk és mindenféle működő bigyók. A fiút elvarázsolták a régi fényképezőgépek, odavolt édesapja régi körző készletéért is, azokkal a kis csavarokkal, amikkel állítani lehetett a szerkezeten. Az élete aztán más irányt vett: grafikus akart lenni, meg rajzfilmes. És játékfejlesztő. Végül hosszú időre ez is lett az útja.

Szücsy Péter kiállítás pók KPVDSZ
Szücsy Péter munkái egyszerre lenyűgözőek és ijesztőek
Forrás: beküldött

Azán egyszer csak eljött az a pillanat, amikor érezte, valami teljesen mást szeretne csinálni. Belekóstolt a régiségkereskedésbe, öreg lámpákat, ipari asztalokat kezdett restaurálni. Folyamatosan kereste ezekben önmagát, amikor újra motoszkálni kezdett benne az érzés, annak idején hogy elvarázsolta őt a működő szerkezetek és kütyük világa. 

Elkezdtem nézegetni, hogy mások miket csinálnak mindenféle szemétből meg ipari hulladékból. De mást akartam csinálni, mint mások. Elkezdtem beletenni még több részletet, még több alkatrészt, hogy még szebb legyen, még nagyobb legyen, még bonyolultabb legyen. És egyszer csak elkészült az első pók

– emlékezett vissza a fontos időszakra Szücsy Péter, aki kiskorában kifejezetten félt a pókoktól:

Mindig félelemmel néztem őket, de valahol ott volt mellette a csodálat, hogy milyen tökéletes kis szerkezetek. Ott van bennük a szépség és a rémisztő lény egyszerre. Az embereket pedig megmozgatja ez a kettősség.

Az iparművész számára az is kiderült, hogy ekkora méretben, ilyen részletességgel senki nem készít hasonlót.

– Kicsit csodálkoztam is, mert ma a művészetben olyat alkotni, amit mások még nem csináltak, rettentően nehéz, majdhogynem lehetetlen – fogalmazott az iparművész, aki először bicikli- és autóalkatrészekből kezdett újat teremteni, ám ezekhez csak nagy nehézségek árán sikerünk hozzájutnia.

Rájött, hogy az órákkal egészen más a helyzet: vekkerek minden háztartásban vannak. Az emberek az órákat nem dobják ki, elteszik a pincébe egy dobozba, hogy majd valamikor valami lesz vele. És ez a valami lehet az, a legjobb, ami a kiselejtezett időmérőkkel történhet, hogy Szücsy Péter egy régiségpiacon rájuk talál, és hazaviszi őket. Sok más kinccsel együtt.

Az egyik legizgalmasabb az volt, amikor találtam egy öklömnyi, nagyon díszes gombócot. Nem tudta az eladó se, hogy mi az. Csináltam belőle egy pókot, aztán később jöttem rá, hogy a gombóc egy papi szentelt víz fröcskölőnek a teteje, a víztartály volt

– árulta el az alkotó, aki legutóbb egy cukorcsipeszben látott meg valamit, azt vásárolta meg. De hamutartót, evőeszközöket, orvosi kütyüket is használt már fel.

Szücsy Péter kiállítás pók KPVDSZ
Pók a falon, máshogy
Forrás: beküldött

Mégis az órák a legfontosabb alkotórészek, amivel azonban nem mindenki rokonszenvezik. Péternek volt is ebből konfliktusa, ugyanis egyszer bejelentkezett egy netes csoportba, amelynek tagjai antik zsebórákkal foglalkoznak. Udvariasan érdeklődött régi órák, fogaskerekek, alkatrészek iránt, mire kapott egy szigorú hangvételű levelet, amiben az állt, hogy ők kifejezetten gyűlölik azokat az embereket, akik meggyalázzák ezeket a gyönyörű régi tárgyakat, és jobb lenne, ha elhagyná a csoportot. 

Pedig muzeális értékű órákat soha nem használ fel. Volt olyan óra, amiről úgy érezte, még „élni akar”, ezért inkább megjavította. 

Az órából szobor gyártás belevitt engem az óra restaurálásba, illetve az órajavításba, nagyon amatőr szinten. Már gyűjtöm azokat az órákat, amiket majd idős, nyugdíjas koromban meg fogok javítani. 

De vajon milyen jelentéseket hordoznak, mit „üzennek” ezek az a részletgazdag alkotások? Szücsy Péter iparművészeti illusztrátornak vallja magát, aki szeret megjeleníteni, de, mint mondja, az érzéseket nem ő generálja. Sokkal fontosabbnak tartja azt, hogy a néző fogalmazza meg, mit gondol egy-egy alkotásról.

Amikor kiállításokon beszélgetek az emberekkel, hogy mit gondolnak, nagyon gyakran sokkal izgalmasabb dolgokat mondanak, hogy ők mit látnak, mint amit egyébként én gondolnék róla

– fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy mit a tervei, azt válaszolta, vannak, amik nagyon mozgatják most a fantáziáját, míg van olyan dolog, is, amitől elzárkózik:

– Nagyon sok ember keresett meg, hogy csináljak cicát. De azt hiszem, maradok az ijesztő, rémisztő, szúrós szörnyűségeknél. Viszont nagy kérdés, hogy a virág, ami most fog bemutatkozni, sikeres lesz-e. Én örülnék neki, mert érdekes színfolt lenne a pókok után.

Szücsy Péter a London ART Biennálén is bemutatkozott már, ahol nagy álma valósult meg. Ez az álom azonban még nem ért véget. De hogy milyen irányt vehet, arról minden kiderül a vele készült podcastből. Az iparművész különleges alkotásait a KPVDSZ Művelődési Házban május 03. és 31. között lehet majd szemügyre venni az intézmény nyitvatartási idejében. A megnyitón Szücsy Péterrel is lehet találkozni, aki, mint említette, szereti meghallgatni, hogy mások mit mondanak az alkotásokról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában