fájó szívvel

2021.10.08. 10:06

Suhajda és Klein visszafordult: ítéletidő csapott le rájuk a Himalájában

100 ilométer/órás széllökésekkel mutatta meg a két magyar mászónak a Viharok hegye, hogy miért is ez a neve. Szilárd és Dávid a levonulás mellett döntött.

Kemma.hu

100 ilométer/órás széllökésekkel mutatta meg a két magyar mászónak a Viharok hegye, hogy miért is ez a neve. Szilárd és Dávid a levonulás mellett döntött.

Forrás: Suhajda Szilárd/Facebook

Magyar idő szerint pénteken 9 órakor érkezett a hír, miszerint a világ hetedik legmagasabb csúcsára készülő Suhajda Szilárd és Klein Dávid már ismét az alaptáborban van. A 8167 méteres Dhaulagirit akarták tiszta mászással, vagyis oxigén-palack és teherhordók nélkül megmászni. Ez végül, jelen állás szerint nem sikerült.

Az expedíció eddig sem volt zökkenőktől mentes. 7526 méterről már egyszer visszafordultak, még október 2-án, lavinaveszély miatt. Ekkor még nem adták fel, bár a volt esztergomi főiskolás, Szilárd úgy fogalmazott, stratégiailag hibás döntés volt az elsejei csúcskísérletet másodikára halasztaniuk. Ekkor a hetedike és tizedike közötti időszakot lőtték be az újabb kísérletre.

Október ötödikén neki is vágtak újra, a kettes táborban töltötték az éjszakát, és az volt a terv, hogy másnap a hármasba is eljutnak. Ez sikerült is. Viharos szélben értek fel a 7200 méteres újabb ponthoz.

– A tervünk az volt, hogy csatlakozunk Nims-ek oxigénes csapatához es velük érjük el a csúcsot, 7-én délelőtt. Ők egy alacsonyabb táborból indultak es végül 21 óra helyett valamikor éjfél előtt érték el táborunkat. Hozzánk hasonlóan őket is sátorfogságra ítélte a szél – írta Szilárd, hozzátéve, hogy ők hajnali 5-ig egyszer sem érezték úgy, hogy elfogadható lenne a fagyásveszély, ha palack nélkül elindulnának:

„Fájó szívvel a levonulás mellett döntöttünk.”

A beszámolók szerint egyébként nem csak 60-80, de 100 kilométer/órás széllökések tartották a sátor fogságában Szilárdékat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában