HEGYMÁSZÁS

2021.09.29. 11:48

Megkezdte a csúcsmászást a Himalájában a Suhajda-Klein páros

Újabb hírek érkeztek az egykori esztergomi diák Suhajda Szilárdtól és Klein Dávidtól, a Zajo Dhaulagiri expedíció két hegymászójától.

Kemma.hu

Suhajda Szilárd és Klein Dávid szeptember 29-én megkezdte a csúcsmászást a Himalájában. Céljuk a világ hetedik legmagasabb pontja, a 8167 méteres Dhaulagiri. A tervük az, hogy az alaptáborból egyenesen a 6450 méteren lévő kettes táborba mennek, majd másnap már a hármas táborban, 7200-7400 méter között töltik az éjszakát.

A két alpinista jó állapotban vág neki a csúcsmászásnak (Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook)

Mind a ketten remek állapotban vannak, jól érezték magukat a néhány napja megtett akklimatizációs kör során is, ahol közel 7000 méter magasan sikerült eltölteniük egy éjszakát, így összesen két éjszakát töltöttek 6000 méter felett.

Mint az közösségi oldalukon olvasható, az időjárás-előrejelzés már több napja ideális csúcsmászó napot jósol szeptember 30-ára, amit Szilárdék szeretnének kihasználni. Reményeik szerint aznap napközben érik el a Dhaulagiri csúcsát tiszta mászással, vagyis oxigén-palack és teherhordók nélkül.

Suhajda és Klein még szeptember elsején indult hazánkból Nepálba, ahol azóta elérték az alaptábort, túl vannak az akklimatizáción, így már csak a „Viharok hegyének” csúcstámadása vár rájuk a Zajo Dhaulagiri 2021 expedíción.

Rutinos mászók mindketten. Klein Dávid 2016-ban első magyar megmászóként egyedül állt a legveszélyesebb nyolcezres, az Annapurna csúcsán. 2019-ben az esztergomi kötődésű Suhajda Szilárd szintén egyedül ért fel, magyarok közül elsőként, a K2 csúcsára. Erőss Zsolt 2013-as halála óta kizárólag ez a két első magyar megmászás született a 8000-ek világában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában