akklimatizáció

2021.09.25. 19:50

Majd' 7000 méter magasan tölötte az éjszakát Suhajda Szilárd és Klein Dávid

Nagyon erős akklimatizációs körön van túl az egykori esztergomi diák, Suhajda Szilárd és társa, Klein Dávid, akik a 8167 méretes Dhaulagiri meghódítására készülnek.

Kemma.hu

Suhajda Szilárd és Klein Dávid erős akklimatizációs körön vannak túl a Himalájában

Forrás: Suhajda Szilárd/Facebook

Folyamatosan nyomon követjük a „Zajo Dhaulagiri Expedíció 2021” két hegymászójának, Suhajda Szilárdnak és Klein Dávidnak eredményeit, akik jelenleg a 8167 méter magas Dhaulagirit készülnek meghódítani. Az esztergomi öregdiák, Suhajda Szilárd közösségi oldalán arról számolt be, hogy társával túl vannak egy nagyon erős akklimatizációs körön.

Mint írja, az alaptáborba érkezés után néhány esős napot és havazást követően az időjárás stabilizálódott, és szeptember 21-én megkezdték első akklimatizációs körüket. Aznap az egyes táborban aludtak, 5850 méteren, majd 22-én elérték a kettes tábor magasságát, azaz 6450 métert. Eredeti tervük szerint a kettes táborban töltött éjszaka után visszaereszkedtek volna az alaptáborba, de mivel jól érezték magukat, és az időjárási körülmények is kedvezően alakultak, ezért még feljebb mentek. Így szeptember 23-án már 6870 méter magasságban aludtak, összegezve pedig egy igen erős akklimatizációs kört sikerült megvalósítaniuk.

Az alaptáborba szeptember 24-én értek vissza. Ezt követően néhány nap pihenés, regenerálódás következik, és legkésőbb vasárnap eldöntik, hogy mikor indulnak újra felfelé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában