Spartathlon

2021.09.24. 17:33

Friss infók: Maráz Zsuzsi második lett a Spartathlonon, Bódis kiszállt

A 2019-es bravúrt félig sem sikerült megismételni, de az esztergomi Maráz Zsuzsi kis híján 26 óra futás után második lett az idei Spartathlonon.

A 2019-es bravúrt félig sem sikerült megismételni, de az esztergomi Maráz Zsuzsi kereken 26 óra futás után második lett az idei Spartathlonon.

Forrás: Facebook

Fotó: Spartathlon Magyar Csapat

A 2019-es magyar sporttörténeti sikert, amikor a görögországi Spartathlonon két magyar állhatott a dobogó legfelső fokára, nem sikerült megismételni. Akkor Bódis Tamás és Maráz Zsuzsanna is elsőként, illetve első nőként ért el Athénból Spártába, Leonidász király szobrához. Az idei megmérettetésen azonban az éjszaka rossz híreket hozott.

Bódis 194 kilométernél kiszállni kényszerült a versenyből, egészségügyi problémák miatt nem tudta folytatni a futást. A 2021-es Spartathlon céljában a görög Zisimopoulos Fotist ünnepelhették elsőnek a korán kelő szurkolók, aki 21:57:20-as idővel ért célba.

Ekkor még úgy tűnt, Maráz Zsuzsi félsikerre szépíthet: igazán szoros versenyben küzdött az első helyért az éjszaka folyamán: 190 kilométernél, 19 óra futás után is ő vezetett, de a második Dzaviza Diana olyannyira ledolgozta vele szemben a hátrányát, hogy 200 méterre megközelítette Zsuzsit. Az osztrák színekben induló lett futó át is vette a vezetést, és végül 25 óra 23 perc 59 másodperces idővel első nőként ért célba.

A magyar zászló az Esztergom felirattal ma reggel is loboghatott Spártában
Fotó: Spartathlon Magyar Csapat / Facebook

Maráz Zsuzsanna másodikként, kis híján 26 óra alatt egy igazán szép, stabil futás után ért Leonidász szobrához a nők versenyében. Az ideje 25:59:51 lett, ami alig több, mint 16 perccel marad el a 2017-ben megfutott eddigi legjobbjától. Az éjszaka folyamán Bódis Tamás mellett Sélley Gábor, Szabó Béla, Dörnyei István és Ihász Vera is kiszállni kényszerült a versenyből.

 

Maráz Zsuzsanna első nőként ért a 246 kilométeres Spartathlon 142. kilométerénél lévő ellenőrzőpontra, 6 perccel az addigi első, az amerikai Liza Marisak előtt. Most kellenek a drukkok Zsuzsinak, a női mezőny elég szoros, az előző kontrollponton fél órán belül követte egymást a top 5 futó. A férfiak között is előkelő helyen futnak a lányok: Zsuzsi a teljes mezőnyben is 10. most.

Bódis Tamás, aki első helyen végzett 2019-ben, továbbra is a 2. helyen halad, hátránya az első versenyzőhöz képest azonban mostanra 26 percre nőtt.

A Spartathlon Magyar Csapat a Facebook oldalán egy " target="_blank" rel="noopener noreferrer">különleges videót ajánl a szurkoláshoz, amelyben az Ultra című film csapata megmutatja, mit látnak a futók menet közben, milyen tájakon haladnak keresztül, és milyen is a rettegett Hegy teljes valójában.

Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar delegáció 20 fősre fogyatkozott: Lukács Albert Blue a 51 kilométernél lévő 14-es ellenőrzőpontra a szintidőből kicsúszva ért, így nem futhatott tovább. Kozma Zsolt szintén szintidőtől elmaradva futott, így őt is megállították.

---

Maráz Zsuzsanna végig szépen haladt, folyamatosan faragva le a helyezéseket. A versenyre idén sem kabalával készült, inkább jól bevált szokásait tartotta meg, mint az a Spartathlon Magyar Csapat Facebook oldalán, a bemutatkozójában olvasható, verseny előtt mindig elmegy fodrászhoz és a piros körömlakk is kötelező.

A felkészülése persze nem ebből állt: tudatosan edzett a megmérettetésre, felkészülését 2020-tól Szabó Gábor edző segítette. Maráz Zsuzsanna egy ideje egyébként maga is edzőként dolgozik, ahogy fogalmaz: abban a szerencsében van része, hogy a hobbija a munkája is.

Az esztergomi futó, aki 2018-ban és 2019-ben is megnyerte a versenyt, jelenleg a 2. helyen fut. Csakúgy, mint a 2019-es férfi győztes Bódis Tamás. A többi magyar szépen követi őket, a sort Szabó Béla és Lőw András zárja, most ők harcolnak a szintidővel, értük izgulhatunk.

A magyar futók 2019 után az idén is egy kis sárga nárcisszal, az ápolás és remény szimbólumával futnak Athénból Spártába, ezzel támogatva a Magyar Hospice Alapítványt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában