ultrafutás

2021.09.24. 12:22

Elrajtolt a Spartathlon, az esztergomi Maráz Zsuzsanna mosolyogva falja a kilométereket

A történelmi megmérettetésen hazánkat 22 sportoló képviseli, nekik szurkolhatunk a következő 24-36 órában. Különösen a kétszeres győztes Maráz Zsuzsannának.

A. P. A.

Magyar delegáció a verseny előtt, még Athénban

Forrás: Facebook

Fotó: Spartathlon Magyar Csapat

Pénteken reggel magyar idő szerint 6 órakor elrajtolt az Akropolisz lábától a Spartathlon nemzetközi mezőnye. A versenyzők egészen a Spárta főterén álló Leonidász király szobráig futnak az elkövetkező 24-36 órában: kinek mennyi időbe telik legyűrni a 246 kiloméretes aszfaltcsíkot. A magyar színeket az idén 22 futó képviseli, értük izgulhatunk, köztük az esztergomi Maráz Zsuzsannáért.

Az esztergomi futó 5. Spartathlonja az idei (Fotó: Spartathlon Magyar Csapat / Facebook)

Az 50 éves esztergomi édesanya, edző, sportoló 5. alkalommal indult az ultrafutás bizonyosan leghíresebb versenyén. Eddig mindig a dobogóig futotta magát: volt már harmadik, második, 2018-ban és 2019-ben pedig legjobb női teljesítőként ért célba. Az idei versenyen nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint önmagát meghaladva egyéni legjobbját futni.

Érdekesség, hogy ezzel nem a két „aranyat érő” idejét kell megdöntenie, hanem a 2017-est, vagyis 25 óra 43 perc 40 másodpercen belül kell teljesítenie a versenyt. Maráz 2016-ban 27:45:42, 2018-ban 27:05:28, 2019-ben pedig 27:16:26 alatt gyűrte le a 246 kilométert, az azonban, hogy egy adott időeredmény milyen helyezéshez elég, mindig a versenytársaktól függ. Sőt, egy ilyen hosszú, időjárásnak kitett versenyen a teljes mezőny időeredményét befolyásolja, hogy mekkora a hőség, milyen erős és milyen irányú a szél vagy van-e extrém mennyiségű csapadék. A tavalyi Spartathlont pedig a koronavírus „mosta el”.

Az idei versenyt ezért még komolyabb várakozás és hosszabb felkészülés előzte meg. A körülmények most ideálisnak tűnnek az egyéni rekord megdöntéséhez, bár a Spartathlon sosem viccel: az embert próbáló a táv, a terep és a görög időjárás mindig okozhat meglepetést a futóknak. Maráz mindenesetre szépen halad, elhagyta Megarát, azaz a 42 kilométernél lévő pontot. A következő nagy ellenőrzőpont 81 kilométernél, Korinthosznál vár rá..

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában