kihívás

2021.06.21. 18:48

A rédei Nagy Péter lesz az egyetlen magyar súlyemelő az olimpián

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség legfrissebb listája szerint a komárom-esztergomi születésű Nagy Péter tagja lesz az ólomsúlyú mezőnynek Tokióban.

Kemma.hu

Izvorani, 2018. április 1. Nagy Péter a férfi plusz 105 kilogrammos súlycsoport szakításának döntőjében a bukaresti súlyemelő Európa-bajnokságon, a Bukaresttől 40 kilométerre, északra levő Izvorani településen 2018. április 1-jén. (MTI/EPA/Robert Ghement)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Robert Ghement

Mint a nemzetisport.hu írta, megnyílt az út Tokióba a rédei származású Nagy Péter előtt. Az IWF nemrég elosztotta az indulási kvótákat, Nagy Péter a 10. helyre került a „letisztított” listán. Ám miután az ólomsúlyúak közt az egyetlen afrikai származású, algír Valid Bidani közvetlenül szerzett kvótát, ugyanakkor nincs második legjobb a fekete földrészről, az így szabaddá vált indulási jog az IWF kiírása szerint a rangsorban következőt illeti, így jött a sorban Nagy Péter.

– Most már hivatalos, így tényleg el tudom hinni, hogy a harmadik olimpiámra készülhetek – mondta megkönnyebbülten Oláh Imre tanítványa. – Nem számítottam rá, hogy néhány nap után megerősíti az IWF. Nem egyszerűen ajándékként tekintek rá, megdolgoztam érte, hogy én legyek a kedvezményezett – tette hozzá a súlyemelő.

– Ha nem is közelíthetem meg az egyéni csúcsomat, megoldható, hogy négyszáz kiló fölé kerüljek. Ez esetben a legjobb tíz közé kerülhetek. Sőt: a körülmények szerencsés alakulása esetén a nyolcadik hely sem lenne elérhetetlen. Egy biztos, nagy lelkesedésemben nem szabad felelőtlenül belevetnem magam a munkába, nehogy megsérüljek – részletezte Nagy Péter.

A sportoló nem először vesz részt az ötkarikás játékokon: ott volt a 2012-es londoni, és a 2016-os riói olimpián is. Nagy Pétert nyolcszor választotta meg a Magyar Súlyemelő Szövetség az év magyar súlyemelőjévé, legutóbb 2018-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában