esélyek

2020.11.29. 15:30

Magyarok a foci Eb-n: a tatabányai legendák pontot várnak Szoboszlaiéktól

A Tatabánya egykori kiválóságait kérdeztük arról, hogy mit jelenthet ez az Európa-bajnoki szereplés a magyar focinak. Természetesen az esélyek is szóba kerültek.

Krupánszki Máté

Budapest, 2020. november 12. A magyar válogatott játékosai ünneplik gyõzelmüket a Magyarország - Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtezõ mérkõzés végén a Puskás Arénában 2020. november 12-én. A csapat 2-1-re gyõzött, ezzel története során negyedszer kijutott az Európa-bajnokságra. Elöl Sigér Dávid, Szalai Ádám és a gólszerzõ Szoboszlai Dominik (b-j). MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Óriási tettet hajtott végre azzal a magyar labdarúgó válogatott, hogy az Izlandok elleni drámai fordítással kijutottak a következő évi Európa-bajnokságra, ráadásul rendezőként, így ha a vírushelyzet addigra engedi, akkor hazai közönség előtt harcolhatnak a srácok a legjobbak ellen. 1986 óta ínséges időket élt meg a magyar foci, de most zsinórban másodszor is sikerült kijutni erre a nagy tornára, szóval talán mondhatjuk, hogy valami megmozdult itthon.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy látva ezt a bravúros menetelést mit gondolnak megyénk egykori, legendás labdarúgói a kijutásról, arról, hogy mit adhat ez az itthoni focinak, esetleg az országnak. Természetesen esélyt is latolgattunk a halálcsoporttal kapcsolatban. A múlt nagyjai bizakodóak, szerintük az esetleges pontszerzés, netán egy győzelem elérése egyáltalán nem lehetetlen dolog.

P. Nagy László végig figyelemmel kísérte a mérkőzést. Szoboszlai Dominik gólja elképesztő érzéseket váltott ki belőle. Mint mondta, aki valaha is focizott, az tudja, hogy mennyire veszett fejsze volt már a mérkőzés, így az első félidő letargiája után ez óriási dolog. Felidézte 2016-os emlékeket is, amikor a Fő téren barátokkal, ismerősökkel nézte a meccseket. Akkor a srácok frenetikus hangulatot varázsoltak. Pöci bácsi bízik benne, hogy jövőre itthon még nagyobb buli, fociláz lepheti el az országot.

Pöci bácsi merész álmaiban pontot fog szerezni a csapat a csoportban

Pöci bácsi óriási hangulatra számit az Eb ideje alatt (Fotó: 24 Óra/Dallos István)

– Azt gondolom, hogy nagy lökést adhat ez a magyar focinak, hiszen Rossi megmutatta, hogy tudunk focizni, ha el is hisszük. Mindig van rajtunk egy kis görcs és nyomás a múltunk miatt, de ez a fiatal csapat ezt elbírta. Őszintén megmondom, nem adtam volna már sok mindent a fordításért, annak ellenére se, hogy végigtámadtuk a második félidőt. Azt hiszem ez nagy lökést fog adni az egész focitársadalomnak, hiszen egy Eb-re kijutni óriási dolog. Reméljük, hogy addigra vége lesz a járványnak – mondta a legenda.

Az esélyekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a hazai pálya velünk lesz, de nem tudná megmondani melyik válogatottat tudnánk megcsípni. A nagyon merész álmaiban úgy gondolja, hogy fogunk pontot szerezni a csoportban.

Frenetikus Bajnokok Ligája döntőre hajazott a magyarok kijutása

Plotár Gyula is végigszurkolta a meccset és rendkívül boldog volt a lefújást követően. Elmondta, hogy neki rögtön az 1998-as Bajnokok Ligája, Manchester United-Bayern München döntő jutott eszébe, ahol kísértetiesen hasonló volt a forgatókönyv.

Plotár Gyulának egy ikonikus Bajnokok Ligája meccs jutott eszébe a kijutás kapcsán (Fotó: 24 Óra)

– Nagyon örültem, az első félidőben viszont nagyon ideges voltam, mert ott nagyon nem ment nekünk a játék. De hála Istennek nem egy félidőből áll egy mérkőzés. Örömteli, mert 1986 óta nem sok világversenyen szerepeltünk, szóval haladunk. Ez mindenképp előrelépés a magyar labdarúgás szempontjából, főleg így, hogy rendezőként a Puskás Stadiont is megtölthetjük. Reméljük addigra ez a vírus eltűnik – bizakodott Plotár, aki hozzátette, hogy szerinte egy-két döntetlen, de akár egy győzelem is összejöhet a csoportban.

Kiprich József elképesztő focilázra számít

Kiprich József Szoboszlai Dominikot és a magyar válogatottat is méltatta. Szerinte kevesen képesek arra, hogy félpályáról megindulva így végigmenjenek, majd 20 méterről ilyen pontos lövésből legyenek eredményesek. A csapat teljesítményével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy kevés válogatott bírta volna ki azt a nyomást, ami alá a magyarok a második félidőben az izlandiakat helyezték.

Kiprich Józsefet elvarázsolta Szoboszlai gólja (Fotó: Hagymási Bence / 24 Óra)

– Ez nem elsősorban a labdarúgásnak, hanem az egész ország számára ad egy óriási focilázat, mint ahogy a 2016-os Európa-bajnokságon volt, és biztos, hogy az is lesz megint. Nyilván nem mi vagyunk az esélyesek, mert világ- és Európa-bajnok csapatokkal vagyunk együtt. Kerülhettünk volna jobb csoportba is, de az, hogy otthon telt ház előtt játszunk két meccset, adhat óriási pluszt a válogatottnak – vélekedett Kiprich József.

A franciák és a németek sincsenek a csúcson

Csapó Károly szerint ilyen a sport: ha az ember tesz érte, akkor előbb-utóbb meg is jön az eredménye. Nem számított ilyen teljesítményre. Örült, hogy minden játékos tudta azt a teljesítményt nyújtani, amit elvártak tőle.

Csapó Károly szerint a portugálok ellen lehet sanszunk (Fotó: magyarnemzet.hu)

– A magyar embereknek mindenképpen örömteli dolog, hiszen 2016-ban is láttuk azt az iszonyatos méretű összefogást, drukkolást, amit a magyar emberek véghezvittek. Fantasztikus, hogy ezek a srácok ismét megcsillantották azt a lehetőséget, hogy Európa-bajnokságon játszhatunk – fogalmazott a Bányász legendája, aki az esélyeket illetően is nagyon bizakodó volt.

– A portugálok ellen szerintem lehet, hogy lesz sanszunk, de ma már a franciák sem tűnnek olyan szuper alakulatnak, sőt mondhatom azt is, hogy a németek sincsenek a csúcsponton. Egy-egy mérkőzésen bármi előfordulhat és a magyar csapat már bizonyította korábban, hogy tud sikert elérni – bizakodott Csapó Károly.

Egy pontot biztos, de akár hármat is szerezhetünk

Kiss Imre kapusikon nagyon örült, annál is inkább, mert a fiának van jegye a nyolcaddöntőre, amelyre őt is elhívta. Hatalmas dolognak tartja, hogy ismét ott vagyunk Európa 32 legjobb csapata között. Hozzátette, hogy ott még messze nem tartunk, hogy ilyen tornát meg is nyerjünk, de ezek után talán már legalább ott tudunk szerepelni a világ- és Európa-bajnokságokon. A csoportszereplést tekintve nagyon lelkes és bizakodó volt az egykori hálóőr.

Kiss Imre izgatott, mert a fia egy mérkőzésre is kiviszi (Fotó: Beküldött)

– A németek ellen, mivel kint játszunk, én nem sok esélyt látok, de azt gondolom, hogy vagy a franciák, vagy a portugálok ellen sikerül egy pontot szerezni. Nem lesz mind a két mérkőzésünk vereség ebben biztos vagyok. Azzal a fegyelemmel, ahogy már többször is láttuk ezt a Rossi-féle csapatot játszani, egy pontot, vagy akár még hármat is sikerülhet szerezni – mondta Kiss Imre.

Gyuri Bácsi reméli, hogy szerencsével szebb eredményt is el tudunk érni (Fotó: szovetseg.mlsz.hu)

Szabó Gyuri bácsi a mérkőzést ugyan nem követte, de nagyon fontos lépésnek tartja a kijutást, amiért csak gratulálni tud a fiúknak. Tudja, hogy világelsők lesznek az ellenfelek, de bízik a szerencsében, akkor talán sikerülhet valami szebb eredményt is elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában