erős emberek

2020.10.16. 18:04

Magasra szállt a súly a skót Felföldi Játékokon

Nemrégiben tartották meg a HSMA (Hungarian Strong Man Association) Felföldi Játékok országos döntőjét Nagyigmándon. A versenyzők két kategóriában indulhattak, a győztes ezúttal Vass István és a francia, Székesfehérváron élő Mounier Stephane lett.

Körtvélyfáy Dina

Több mint négy méter fölé kellett dobniuk a versenyzőknek a súlyt. A magasságot folyamatosan emelték a szervezők

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. D.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is a több mint ezeréves hagyománnyal rendelkező sport, a skót eredetű Felföldi Játékok. A rendezvény kezdetén Kéri György skótdudás vezette körbe a versenyzőket a pályán. A résztvevőket Mészáros Miklós nagyigmándi sportember, szenior atléta köszöntötte, majd Róth Csaba alpolgármester és dr. Veres Zoltán megyei jegyző nyitotta meg a sporteseményt.

Több mint négy méter fölé kellett dobniuk a versenyzőknek a súlyt. A magasságot folyamatosan emelték a szervezők (Fotó: K. D. / 24 Óra)

Mészáros Miklóstól megtudtuk, a koronavírus-járvány miatt halasztották őszre az országos bajnokságot, amelyet eredetileg áprilisban szerveztek volna. Az erős emberek nyolc számban mérték össze tudásukat. Igmándi merevnyelű és könnyű skót kalapácsvetésben, open stoneban, braemer kőlökésben, nehéz- és könnyűláncos súlyhajításban, magasba és pózna dobásban. Érdekesség, hogy a 13 kilogrammos igmándi merevnyelű kalapács igazi magyar találmány, amely a most 82 éves Mészáros Miklós nevéhez fűződik.

Ősi sport

A Felföldi Játékoknak (Higland Games) több mint ezeréves hagyománya van. Amikor az angolok elfoglalták Skóciát, megtiltották az ott élőknek a fegyverhasználatot. A skótok mégis edzésben tartották magukat, ebből alakult ki a máig népszerű sport. A régi időkben a legügyesebb harcosokból a klánok vezetői testőrséget hoztak létre. A Felföldi Játékok a világ legrégebbi folyamatosan megrendezett kulturális és sport­eseménye. Az eddigi legnagyobb megmérettetést 2009-ben rendezték Gatheringben, ahol ötvenezren vettek részt. A legjobbaknak járó díjakat II. Erzsébet királynő adta át.

A nagyigmándi versenyen tizenegyen mérték össze erejüket. Az Open kategória győztese a Zichyújfaluról érkezett Vass István lett, aki nagy fölénnyel nyert. A második helyen a zalaegerszegi Vekas Martin, míg a harmadikon a győri Benkő Zoltán végzett. Masters kategóriában a székesfehérvári Mounier Stephane bizonyult a legjobbnak, minden versenyszámot megnyert. Őt követte a diósdi Lemke Péter, a dobogó alsó fokára pedig a salgótarjáni Juhász Csaba állhatott fel.

Mészáros Miklós arról is beszélt, bár szép eredmények születtek, rekordokat nem döntöttek az év záróversenyén. Ennek oka lehetett az is, hogy a többszörös bajnok Kiss Tibor az idén nem érezte magát olyan formában, hogy részt vegyen a megmérettetésen, ezért „csak” a szervezést vállalta.

Hazánkban 2002 óta rendeznek Skót Felföldi Játékokat. 2010-ben kezdődött az együttműködés a nemzetközi szövetséggel, 2011 júliusában pedig Bükön rendezték a Felföldi Játékok Európa-bajnokságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában