Kinyit a dorogi strand, de szigorú szabályok betartásával lehet használni

Újraindul a dorogi sportélet. A Nipl Stefánia Uszoda mellett kinyit a Buzánszky Jenő Stadion és a Dorogi Sportcsarnok, valamint a teke- és teniszpálya is.

Kemma.hu

Tittmann János Dorog Facebook-oldalán részletezte, milyen feltételekkel és milyen ütemezésben indul újra a sportélet a településen. A kormány május 4-től engedélyezte a sportegyesületek által szervezett edzéseket, illetve az amatőr szabadidősport és a tömegsport célú edzéseken való részvételt. Dorogon a sportintézmény vezetője a sportegyesületekkel egyeztetve nyújtotta be a sportlétesítmények újranyitásának tervezetét, ezért a városvezető döntése alapján a következő ütemezésben nyitnak ki a dorogi sportintézmények:

  • Május 7-én a Városi Teniszpályák
  • Május 8-án a Buzánszky Jenő Labdarúgó Stadion és kis műfüves labdarúgó pálya
  • Május 11-én a Dorogi Sportcsarnok, Városi Tekepálya
  • Május 18-án, időjárás függvényében a Nipl Stefánia Uszoda
  • Fontos az egyéni felelősség

    Az intézményeket azonban szigorú előírások betartásával lehet csak látogatni. Mindegyik sportintézményben be kell tartani szabály az általános védelmi intézkedéseket és a 1,5 méteres védőtávolságot. Az intézményeket csak egészséges, teljesen tünetmentes sportolók, látogatók használhatják.

    A 65 év felettieknek (védett korban lévőknek) továbbra sem javasolják a létesítmény látogatását. Illetve az ugyanilyen korosztályba tartozó edzőknek sem javasolják az edzői munkavégzést. Amennyiben az edző saját felelősségére úgy dönt, hogy mégis sportfoglalkozást tart, úgy köteles a rendeletben előírt védőfelszerelésben, azaz maszkban, gumikesztyűben tenni azt.

    Javasolják a saját arc, szem, száj érintésének kerülését. Köhögés-tüsszentés közben a száj elé zsebkendőt kell tenni, amelyet azonnal ki kell dobni a szemetesbe. Amennyiben az illető a kezébe tüsszög-köhög, azonnal fertőtlenítse a kezét. Edzések, sporttevékenységek közben tilos a földre, kézbe kesztyűbe köpni. A pályára orrot fújni nem megengedett

    Egy sporteszközt, karbantartó eszközt kizárólag egy ember használhat, vagy fertőtlenítse azt a használat előtt és után. Sem kulacs, sem vízgép, sem isotoniás keverőedény nem lehet közös használatban, lehetőség szerint mindenki otthonról vigyen magával saját folyadékpótlást.

    A mellékhelyiségeket szabad használni, de kérik, hogy az öltözőket ne vegye igénybe senki. Lehetőség szerint mindenki otthonról sportruházatban menjen a sportintézménybe, a tömegközlekedés kerülésével, minél kisebb létszámban, arcvédelemmel és a higiénés rendszabályok betartásával.

    Nem ajánlják a közös tusolók használatát, a közös felszínek és a gőz, mint fertőzést továbbító közeg miatt. Edzést követően saját törülközőt használjon mindenki, amelyet haza is kell vinni edzés után.

    Az üzemeltető minden intézményt fokozottan fertőtlenít, és egyéni védőfelszerelést biztosít a pályafelügyelőnek (maszk, gumikesztyű), melynek használata kötelező.

    Az egyes intézmények esetében egyéb, külön szabályokat is hozott a dorogi városvezetés.

    Városi Teniszpályák

  • A létesítmény használatát előzetes bejelentkezéshez kötik. Ez normál esetben is fennálló intézkedés, most erre fokozottabb figyelmet fordítanak.
  • A javasolják, hogy csak a sportolók és a pályafelügyelők tartózkodjanak a pályákon és a zárt helyeken. Érkezésnél, a játékidő megkezdése előtt a létesítményen kívül várakozzanak.
  • Javasolt játékidő maximum 90 perc. A pálya lehúzását követően kérik, azonnal hagyják el a létesítményt.
  • Maximum 6 fő egyidejű játékát javasolják apályákon, amely pályánként 2-2 főt jelent
  • A pályán kerüljenek a játékosok mindenfajta fizikai érintkezést, az oldalcserét a játék közben, illetve a kézfogást a játék végén.
  • Javasolt minden sporteszköz, karbantartó eszköz kizárólagos használata, vagy fertőtlenítése a használat előtt és után.
  • Az értéktárgyakat, behozott holmikat az erre elkülönített helyen tárolják a játékosok a sportolás ideje alatt.
  • Buzánszky Jenő Labdarúgó Stadion és kis műfüves labdarúgó pálya

  • Családban történt megbetegedéseket azonnal jelenteni edzőnek, egyesületi vezetőnek (versenysport esetén)
  • Csak előzetes bejelentkezéssel lehet belépni, a stadion területére és a műfüves labdarúgó pályák területére csak a bejelentett sportolók, edzők léphetnek be
  • Maximum 5 fős kiscsoportban történhetnek az edzések, egy edző felügyelete mellett, a csoportos sporttevékenységet továbbra sem javasolják
  • Javasolt edzésidő/ játékidő maximum 60 perc
  • A közös helyiségekben, bejáratoknál egyfázisú alkoholos kézfertőtlenítés javasolt.
  • Az üzemeltető a régen nem használt tusolók lefolyóit külön fertőtleníti és karbantartást is végez. Emellett a többek által megérintett és használt tárgyakat (pl. kilincsek, asztal, székek, toll, WC, csapok stb.) rendszeresen, naponta többször felületfertőtlenítő szerrel is megtisztítja. A kis műfüves pályát az uszodai dolgozók nyitják és zárják használat előtt és után, számukra védőfelszerelés biztosított, használata kötelező.
  • Városi tekepálya

  • A létesítmény használatát előzetes bejelentkezéshez kötik. Kérik, a létesítmény területére a bejelentett sportolók, edzők lépjenek be, rajtuk kívül ott más ne tartózkodjon.
  • A létesítmény használatát egy időben 3 fő számára javasolják.
  • Kerülni kell a felesleges közvetlen testkontaktot (érintések, kézfogás, öklözés, pacsi). Amikor csak lehet, tartsanak egymástól a látogatók 2 méteres távolságot. Emellett kérik, hogy a sporttevékenységet egy helyben végző, szaporább légzésű sportolótól 5 méteres távolságot tartsanak a látogatók.
  • Javasolt edzésidő maximum 60 perc.
  • Ajánlatos a szakszövetségi állásfoglalások betartása.
  • Az üzemeltető a fertőtlenítésen kívül hatékonyan és folyamatosan szellőzteti a zárt helyiséget.
  • Dorogi Sportcsarnok

  • Maximum 5 fős kiscsoportban történjenek az edzések, egy edző felügyelete mellett, a csoportos sporttevékenységet továbbra sem javasoljuk. Egyéni képzések, kiscsoportban történő, minden kontaktot nélkülöző gyakorlatok elvégzését javasoljuk
  • A kontakt küzdősportágaknál a lehetőségek szerint állandó edzőpárok kialakításával, vagy a lehető legkisebb létszámú kiscsoportos edzések megtartásával lehet lassítani a vírus esetleges közvetlen terjedését.
  • Kerüljék a sportolók a felesleges közvetlen testkontaktot , úgy mint az érintések, kézfogás, öklözés, pacsi.
  • Amikor csak lehet, minden nyugalmi légző embertől 2 méteres távolságot kell tartani. A sporttevékenységet egy helyben végző (súlyzózás, cardio, stretching, saját súlyos edzés), szaporább légzésű sportolótól 5 méteres távolságot, a futó sportolótól 6 méteres távolságot tartsanak.
  • Javasolt edzésidő maximum 60 perc.
  • Ajánlatos a szakszövetségi állásfoglalások betartása.
  • Nipl Stefánia Uszoda

    Mivel a koronavírus járvány alatt működő közfürdők, strandok, uszodák üzemeltetése, illetve vendégeik az átlagosnál nagyobb odafigyelést igényelnek, így a Nipl Stefánia Uszoda is speciális látogatási szabályok vonatkoznak.

    A járvány miatt növelik az 1 főre jutó szabadtéri pihenőterület nagyságát. Így egy látogatóra 20 négyzetméter terület kell justnia.Ez alapján az uszodában 200 főre korlátozzák a látogatók számát. A nyitás után Valamennyi gőz-, és szauna szolgáltatás szünetel.

    A medencébe lépés előtt és után javasolt az előírt elő- és utózuhanyozás és az uszoda valamennyi részlegében, helyiségében kötelező papucsban közlekedni.

    Az Üzemeltető lehetőség szerint „érintésmentes útvonalat” biztosít a bejárat és a medencetér között. Fokozottan fertőtlenítik az uszoda egész területét. Egyéni védőfelszerelést biztosítanak az uszoda dolgozói számára. A védőfelszerelés használata kötelező számukra. A pénztárhoz plexi falat helyeznek, ezzel is óvva a pénztárosokat. Emellett a dolgozókat műszakokon belül elkülönítik

    Személyes felügyelettel biztosítják a vendégek közötti legalább 1,5 méteres távolság. szükség szerint csökkentik a bel- és kültéri pihenőterek berendezési tárgyai számát a zsúfoltság elkerülése érdekében. A pihenőágyakat, fekvőhelyeket szellősen, legfeljebb 2 darabonként minimum 1,5 méter távolságra helyezik el. Fertőtlenítő folyadékot/gélt helyeznek ki a vendégek által látogatott főbb helyiségekben (előtér, öltöző, mosdók, pihenőterek, medencetér, szabadtér, vendéglátóhelyek)

    A zárt tereket (öltözők, öltözőfolyosó, előtér) óránként átszellőztetik. Medencekorlátokat 30 percenként, a közös terek, öltőzök, zuhanyzók, medencék, egyéb felületek, lábmosókat rendszeresen, az előírtak szerint tartják higiénikusan, míg az egyéb, többek által megérintett és használt tárgyakat (pl. kilincsek, asztal, székek, toll, WC, csapok stb.) rendszeresen, naponta többször fertőtlenítik. Vizesblokkokat óránként takarítják.

    Óránként fertőtlenítik a öltözőkabinok és öltözőszekrények ajtajának belső felületeit, és az öltözőszekrény kulcsokat minden használat után A napozóágyak minden használat után fertőtleníti az úszómester, valamint egyéni fertőtlenítési lehetőség is lesz.A gépészeti és vízkezelési rendszerek, külön figyelemmel a szellőztető berendezésekre, üzemeltetési előírásainak pontosan be kell tartani és ellenőrizni.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában