hajtás

2019.10.01. 12:44

Véget ért az ászári pónifogathajtó-világbajnokság

Vasárnap az akadályhajtással zárult Ászáron a pónifogathajtó-világbajnokság, amelyre a zárónapon is szép számmal érkeztek az érdeklődők.

Kun Attila

Forrás: Beküldött

A versenyhelyszínre vezető szűk Dózsa György utcában a zárónapon is nagy volt a jövés-menés. Ki autóval, ki kerékpárral érkezett (vagy éppen távozott), sokan pedig békésen ballagó pónikat vezetve tartottak a pálya felé.

Ott többek között hatalmas istállókat, szinte megszámlálhatatlanul sok autót, autóbuszt, lakókocsit, illetve lószállításra alkalmas járművet láthattak az érkezők. A kissé szeles, ettől függetlenül nagyon jó időben az akadályhajtó-pálya környéke és a lelátó is megtelt nézőkkel és különböző lovasfelszereléseket kínáló árusokkal. Világbajnoksághoz illően különböző nációk versenyzői, edzői és sportvezetői lepték el a pályát és a kiszolgáló-létesítményeket, a szinte tömegével érkező, narancssárga melegítőt és sapkát viselő hollandokat pedig eltéveszteni sem lehetett.

Az akadályhajtás során az egyes, kettes és négyes fogatoknak bójapárok között kellett elhajtaniuk. Mindegyik bója tetejére egy kis sárga labdát helyeztek, ami, ha az áthajtás során lepottyant, három büntetőpontot „ért” a versenyző számára. Ehhez még hozzáadódtak az esetleges időtúllépésből adódó hibapontok, így alakult ki a végső pontszám. Természetesen minél kevesebb hibapontot gyűjtött valaki, annál előrébb végzett.

A lelátón ülő és a pályát körbevevő sövény mellett álló szakértő közönség folyamatosan latolgatta az esélyeket, elemezte a látottakat és sportszerűen köszöntött, illetve megtapsolt minden versenyzőt (természetesen a magyar indulókat kiemelt figyelem övezte).

Ezekben a számokban svájci, amerikai és német sikerek születtek (lásd keretes írásunkat), míg a világbajnokság éremtáblázatán Németország végzett az élen Hollandia (aranyat csak ez a két ország nyert), Svájc és Belgium előtt. Összességében egy jó hangulatú, színvonalas és remekül szervezett világbajnokságot láthattak az érdeklődők az elmúlt napokban, remélhetőleg nem az utolsót Ászáron…

A hétvége és az összetett eredményei

Győztesek: maratonhajtás: egyes fogat: Cédric Scherrer (Svájc), kettes fogat: Christof König (Svájc), négyes fogat: Steffen Brauchle (Németország); akadályhajtás: egyes fogat: Marissa Schuiling (Svájc), kettes fogat: Mary Phelps (USA), négyes fogat: Sven Kneifel (Németország). Összetett verseny (a díjhajtás, a maratonhajtás és az akadályhajtás eredményei alapján): egyes fogat: Katja Berlage (Németország), kettes fogat: Rodinde Rutjens (Hollandia), négyes fogat: Steffen Brauchle (Németország). Csapatverseny: 1. Németország, 2. Hollandia, 3. Svájc, 8. Magyarország. A legeredményesebb magyar versenyző a négyes fogatoknál 10. helyen végző Rohr Máté lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában