Ironman

2019.10.21. 16:03

4520(!) kilométerrel harcol Mexikóban a komáromi vasember

A komáromi vasember már teljesítette az úszást és a kerékpározást, jelenleg pedig a futópályán próbálja csökkenteni az első helyezett mögötti hátrányát.

K. M.

Komáromban edz a megmérettetésre Szőnyi Ferenc

Forrás: Szőnyi Ferenc

Ha Szőnyi Ferenc nevét meghalljuk rögtön valami emberfeletti teljesítmény juthat eszünkbe, hiszen a komáromi világbajnok triatlonista emberi léptékkel szinte felmérhetetlen távokat küzd le a világ minden táján. Ez most sincs másként. Ferenc jelenleg Mexikóban León városában tartózkodik, ahol azt a versenyt teljesíti, amire egész évben készült.

A hússzoros Ironman versenynek tizennégyen vágtak neki, hogy legyűrjék a 76 kilométer úszásból, 3600 kilométer kerékpározásból és a 844 kilométerből álló távot, amelynek teljesítési szintideje 28 nap. A versenyzők az úszással kezdték a megmérettetést. A komáromi vasember 58 óra 18 percet töltött a vízben 760 hosszt teljesítve, ami azt jelenti, hogy Ferenc két és fél napon keresztül úszott egy-egy óra alvás megszakítással.

Versenyzését tovább nehezítette, hogy klóros víz annyira szétmarta a száját, hogy alig bírt enni. A táv teljesítésre szolgáló medence higiéniailag nem volt a megfelelő. Többen is fertőzést kaptak, aminek következtében egy versenyzőnek a futamot is fel kellett adnia.

Az úszás nem a legerősebb száma a vasembernek, azonban a 3600 kilométeres kerékpározás során nagyon hasítottak Feri lábai, akinek sikerült felzárkózni az élmezőnyhöz. Ferenc szervezete a tekerés során kezdett visszaállni a régi kerékvágásba és a tempóját is növelni tudta. A tekerés során versenytársával ütközve kisebb baleset is érte a komáromi versenyzőt, azonban ez sem vetette vissza.

Kilencedik helyen vágott neki 3600 kilométernek és a táv felénél már az előkelő második helyen próbálta tovább csökkenteni az első helyezett mögötti különbséget. Ferenc végül a biciklizést a második helyen teljesítette 240 óra alatt. A 7,02 kilométeres hosszúságú futópályán 512 kört kellett megtenni az óriási táv leküzdéséhez.

A versenyzők jelenleg a 20 marathoni távból álló 844 kilométeres futást teljesítik. A 2,1 kilométeres futópályán 402 kört kell megtenni a verseny lezáró szakaszában. A tekeréshez hasonlóan a futás is nagyon jól megy Ferencnek és folyamatosan faragja a hátrányát a végéhez közeledő versenyen. Az órási energiákat felemésztő megpróbáltatás során már 7 kilótól is megszabadult a komáromi legenda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában