Felmérés

2019.07.18. 09:58

Kiváló minősítést kapott a kisbéri Park-tó vize

A kisbéri horgásztó vize jónak bizonyult a vizsgálatok során. Az egyesület szívesen látja a horgászokat, akik napijegy váltásával pecázhatnak a tavon.

P. P.

A víz minősége jónak bizonyult a vizsgálatok során. Az egyesület szívesen látja a békés és ragadozó halak szerelmeseit, akik napijegy váltásával pecázhatnak a tavon.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Mazán Tibor

A város központjában, a Batthyány kastély közelében található a csaknem négy hektárnyi vízfelület, amit a köznyelvben mindenki csak Nagy-tóként emleget, pedig a hivatalos neve Park-tó. Átlagos mélysége 1,2 méter, de a leeresztő zsilip közelében jó hatvan centiméterrel nagyobb.

Mindezt Hófer Jenő egyesületi elnöktől tudtuk meg, akit 2004-ben választottak először a szervezet vezetőjévé. Ottjártunkkor éppen dr. Bódis Márk haltenyésztési szakértőt várta, hogy megvizsgálják a víz minőségét. Ehhez speciális eszközöket használtak, melyek azt mutatták, hogy minden rendben, nem kell beavatkozni, nyugodtan próbára teheti bárki a szerencséjét.

A horgászatra napijegyek vásárlása esetén mindenkinek van lehetősége, és a szezonnyitó verseny kivételével a többin is elindulhatnak az alkalmi vendégek.

A tagoknak és a kívülállóknak egyforma esélyeik vannak pontyok, busák, süllők és különböző keszegfélék kifogására, továbbá harcsákéra egyaránt. Ez utóbbiakat nem telepítik, mert természetes szaporulatuk bőven elegendő, az összes többié viszont nem.

Azt is megtudtuk, hogy tavaly Foltin Tibor és Hadnagy Attila fogta a két legnagyobb halat, de azokkal nem sikerült megdönteniük a korábbi rekordot, mivel az több mint hatvan kilogrammot nyomott.

Az egyébként nem versenyen került a partra, pedig ilyen megmérettetéseket többször is tartanak évente. Érdekesség, hogy csupán az április végi, május eleji szezonnyitó után szoktak közösen főzőcskézni, és akkor is többnyire különböző pörkölteket készítenek bográcsokban, és nem halászlevet.

Már 72 évesek

A Kisbéri Horgász Egyesület 1947-ben alakult. Jelenlegi taglétszámuk több mint 250 felnőtt, továbbá 12 gyermek. A horgászok döntő többsége helybéli, de vannak környékbeliek is, főleg Ászárról, Bakonyszombathelyről, de Rédéről szintén. Nem véletlen, hogy sokan szeretnek itt pecázni, mert a part szépsége mellett rengeteget számít, hogy a rendszeres telepítésnek köszönhetően bőséges a halállomány, így gyakran akadnak különböző pikkelyesek a horgokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában