himalája

2019.06.07. 07:00

Újra nekivág Suhajda Szilárd a világ legnehezebb nyolcezresének

Az indulás előtti utolsó estét tölti itthon a volt esztergomi főiskolás, Suhajda Szilárd és mászótársa Klein Dávid, mielőtt nekivágnak a 8611 méteres K2 megmászásának.

Kemma.hu

Forrás: Suhajda Szilárd

Június nyolcadikán indul a világ legnehezebb nyolcezresének tartott K2-re a Himalájába. A tervek szerint július végén, augusztus elején vágnak majd neki a tényleges csúcstámadásnak, előtte a pakisztáni Iszlámábád és Skardu érintésével, majd mintegy egy hétnyi gyaloglás után érnek majd az alaptáborba, ahol akklimatizációs mászásokkal készítik fel magukat a 8661 méteres csúcs elérésére. Tiszta módszerekkel mászik a volt esztergomi főiskolás Suhajda Szilárd, valamint Klein Dávid, ami azt jelenti, hogy oxigénpalack és magassági teherhordók nélkül szeretnék megmászni a világ második legmagasabb pontját.

Magyar hegymászónak egyébként még soha nem sikerült megmásznia a K2-t. 2005-ben Erőss Zsolt, Mécs László, Kollár Lajos, Csollány Katalin és Markos Huba vágott neki, Erőss Zsolt pedig a Palacknyakig (Bottleneck, kb 8350 m) jutott. Erőss 2013-ban a Himalájában, a világ harmadik legmagasabb hegyének, a Kancsendzönga megmászása után veszítette életét, Kiss Péterrel együtt. 2015-ben Varga Csaba és Suhajda Szilárd a 3-as táborig jutott, ami körülbelül 7400 méteres magasságban fekszik, ám az időjárás lehetetlenné tette a további mászásokat. Szilárd a következő évben visszatért, már Klein Dáviddal. 6900 méterig jutottak, és miután egy lavina elpusztította a hármas magassági tábort, esélyük sem volt a folytatásra.

Most mintegy 9 hónapos edzés után, jól felépített, rugalmas stratégiával vágnak neki a mászásnak. A sportolók már tavaly elkezdték a felkészülést, és már három intenzív edzőtáboron vannak túl. Tavaly nyáron is megjárták a Himaláját egyébként: a 8080 méteres Gasherbrum csúcsot akarták megmászni, de követhetetlen időjárást produkált a Karakorum, és úgy döntöttek: nem kockáztatnak.

A TV2-ben meséltek arról, mire készülnek most, a K2 megmászásánál:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában